Българските лекари заявихме, че сме готови да преглеждаме всеки, който

...
Българските лекари заявихме, че сме готови да преглеждаме всеки, който
Коментари Харесай

БЛС: Оказваме помощ на бежанците, но са нужни нормативни промени за да бъдат финансирани болниците

Българските лекари декларирахме, че сме подготвени да преглеждаме всеки, който има нужда от бежанците, които идват в България. Това съобщи в " Денят стартира " доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз.

Докато има нормативни промени, които да дефинират по какъв начин лечебните заведения ще си получат заплащането за бежанците, българските лекари са на своето място и ще окажат помощ. Д-р Маджаров сподели, че разчитат на подобен метод от страната, с цел да може тези средства да бъдат възобновени на лечебните заведения, тъй като в противоположен случай ще бъдат вкарани в още по-тежко положение.

Председателят на БЛС сподели обаче, че няма цялостна информация за работата с бежанците, които имат хронични болести. Те имат потребност от терапия, която не може да бъде прекъсвана и казусът не може да бъде решен с щедрост, тъй като всеки от тях пие тъкмо избрани медикаменти. Няма по какъв начин в границите на 20 дни да стане ясно по какъв начин ще бъде уредено това, посочи доктор Маджаров.

По думите му има задоволително пари в касата и в случай че оперативно бързо се вземе решенията, няма да има проблем.

БЛС като съсловна организация може да спомага на всеки с здравно обучение, който желае да стартира работа у нас, с цел да им помогне за по-бързо напредване на документите. За лекарите е належащо да владеят езика и и да имат затрупан хорариум. Правото да практикуваш в България е като правото да практикуваш в Европа, сподели доктор Маджаров.

" За момента българските лекари ще работят с наличния запас. Проблемът с неналичието на фрагменти у нас е повече от 10-15 години. Имало е интервал, в който и приемът и специализаците у нас са били лимитирани и свити и в този момент виждаме дупка във възрастовата характерност на лекарите. 

Между 30 и 50 години имаме не повече от 15-16% лекари, най-вече до 18%. Този проблем е заложен от дълго време и е мъчно да бъде решен бързо ", сподели още доктор Маджаров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР