Българските клубове внесоха предложения пред Българския футболен съюз (БФС) за

...
Българските клубове внесоха предложения пред Българския футболен съюз (БФС) за
Коментари Харесай

Клубовете искат: 16 отбора в елита, две четворки и една осмица за плейофите

Българските клубове внесоха оферти пред Българския футболен съюз (БФС) за смяна на футболния календар и структурата на шампионатите в първа и втора дивизия, оповестиха от централата след среща с тимовете, оповестява Българска телеграфна агенция. 

От идващия сезон елитната дивизия ще бъде формирана от 16 тима, като те ще се разделят на шампионска четворка, втора за установяване на тим за бараж за евротурнирите и последна осмица, от която е допустимо да изпаднат цели четири клуба. В първата и втората четворка ще се играе на разменено посещение, като третият или четвъртият, според от развиването на шампионата за Купата на България, ще играе бараж за Лигата на конференциите с водача в идната група – т.е. тимът на пето място.

Това ще бъде гласувано от Изпълнителния комитет на БФС, както и календарът за идващия сезон. Плановете са той да стартира в седмицата след финала на европейското състезание по футбол, а краят на есенния дял ще настъпи в средата на месец декември. Пролетният полусезон ще стартира в уикенда на 14-17 февруари, а на 31 май 2025 ще бъде изигран последният мач.

Втора лига също ще претърпи промени, като дублиращите тимове на ЦСКА-София и Ботев (Пловдив) ще попълнят групата до 20. От БФС разкриха, че е имало вид за две групи от по 12 тима, само че предлагането е било отхвърлено. Два клуба от Втора лига ще влизат непосредствено в елита и други два ще играят бараж против тимовете на 13-о и 14-о място в долната осмица в Първа лига.

" Беше значима и ползотворна среща за нас. Предложенията ще бъдат утвърдени на Изпълкома. За нас бе значимо да чуем клубовете, защото те са наши сътрудници. Еднолични решения няма да се взимат. Смятам, че бе ползотворна среща и за Професионалната лига, където клубовете също членуват. Смятам, че начертаният път ще бъде по-добър за всички нас “, съобщи президентът на БФС Георги Иванов и добави, че клубовете няма да имат ограничавания за чужденци, а вместо това ще бъдат подтиквани от БФС и Професионалната футболна лига (ПФЛ) да употребяват млади български футболисти.

" Смятам, че клубовете знаят, че могат да се извърнат постоянно към двете институции. Ние сме тук, с цел да им оказваме помощ, а не с цел да вършим рестрикции, санкции и санкции. Тази среща беше за това и няма да е първата. Ще се виждаме регулярно, с цел да подобряваме нещата. След изборите би трябвало да работим с страната, държавното управление, с цел да можем да подобрим самия артикул. 

Бяха обсъждани тематики за чужденците и телевизионните права. Знаете, че за телевизионните права има контракт за още години. Тези процедури ще бъдат задействани, само че на по-късен стадий. Относно броя на чужденците – би трябвало да играят най-хубавите. Отборите би трябвало да извърнат внимание на школите си и ние ще създадем обезщетителна система за налагане на млади играчи ", сподели още Иванов.

Президентът на БФС сподели още, че броят на клубовете в елита няма да бъде намаляван, с цел да не бъдат " изгубени футболни центрове " в България. Той разкри, че е имало предложение Първа лига да бъде понижена до 12 тима, само че то е било признато единствено от пет клуба и надлежно е било отхвърлено. Не на последно място, клубовете и БФС държат в баража за Лигата на конференциите да има мач сред по-равностойни тимове, а не четвъртият и седмият. В взаимозависимост от развиването на шампионата за Купата на България, в мача ще се срещат третият или четвъртият в класирането против петия – водачът от втората група.

" Повечето тимове желаят 16 клуба, тъй като в противоположен случай ще се изгубят центрове като Благоевград, Велико Търново, Пазарджик и други. Не желаеме да се играе футбол на най-високо равнище единствено в три града. Имаше неодобрение, че седмият играе против четвъртият с огромна разлика в точките. Съгласете се, че седмият, който има 40 точки, и четвъртият, който има 60, не са на едно равнище ", безапелационен е Георги Иванов.

Друга точка за гласоподаване на Изпълкома ще бъдат паузите за национали, каквито във Втора лига на процедура няма. Така от идващия сезон втората дивизия най-вероятно ще има кръгове и по време на интернационалните мачове.

" Това бе една от най-интересните срещи в последните години. Работна среща, която беше надалеч по-важна от високопарни тематики и изречения ", съобщи ръководителят на ПФЛ Атанас Караиванов.

" Направи ми извънредно усещане заинтересоваността на клубовете. Някои от тях бяха показани от по двама или трима души. Смятам, че беше извънредно потребна среща, която възвърне огромна част от доверието на клубовете към БФС и сред тях самите. Посочиха се пропуските и те видяха, че новият президент на БФС протяга ръка за взаимоотношение с Лигата. В допълнение – няма потребност да се взимат еднолични решения. Хората, които ги взимат, са клубовете и Изпълнителният комитет на БФС ", сподели още той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР