Българските киносалони биваха заливани с огромен поток съветски филми, които

...
Българските киносалони биваха заливани с огромен поток съветски филми, които
Коментари Харесай

Красимир Симеонов: „Съветското кино е безнадеждно остаряла, разръфана червена циркаджийска завеса“

„ Българските киносалони биваха заливани с голям поток руски филми, които основно бяха лъжливи и представяха една доста изопачена картина на нещата. Когато пораснах малко открих, че в съвсем безусловно всички така наречен руски филми има един циркаджийски детайл. Тази продукция, с която ние бяхме заливани, фактически беше доста потискаща спрямо беглите лястовички, които се показваха – американски, италиански, британски филми. “, споделя режисьорът Красимир Симеонов, посетител на Кънчо Кожухаров в предаването " Видимо и невидимо: Изопачената история ".

Красимир Симеонов напомня, че съветските и руски филми бяха на много примитивно равнище, биполярни, ориентирани против всевъзможни врагове, като главен зложелател беше Германия. Във всички руски филми, отдадени на Втората международна война, режисьорът е пресметнал, че общият брой на избитите немски бойци възлизат на 83 милиона, което е меко казано пресилено. „ Изобщо това е особено - в основата на комунистическата система лежи лъжата. А в изкуството лъжата мигновено блесва. Тя, по този начин да се каже, просиява. “
„ Руснаците обърнаха голямо внимание своето кино. Направиха на всички места невероятни студия и заснемаха от ден на ден и повече филми, тъй като в действителност съветският народ живееше на много примитивно равнище. И за какво най-важно е киното? Защото отиваш, гледаш и попиваш, и гледаш да не разсъждаваш. Попиваш някаква информация, някаква най-много пропаганда, реклама един тип, която е нужна с цел да могат да им бъдат промити значително мозъците. И по тази причина най-важно е киното и цирка. За страдание, те от множеството техни филми направиха циркове. Погледнете филмите на Никита Михалков да вземем за пример, до момента в който филмите на брат му, който отиде в Холивуд, Андрей Кончаловски, там нещата са напълно по различен метод. Ще кажете: холивудска щампа, само че не е тъкмо по този начин. “, споделя Симеонов.

Режисьорът споделя, че съветските филми са правени за агитация и пропаганда, чисто исторически, те са погрешни, неточни и измислени, като за образци дава филмите на Сергей Айзенщайн „ Иван Грозни “, който несъмнено е антибългарски филм и „ Александър Невски “.
„ Висшата форма на инспекция за един филм е да го гледате отново след 10, 20, 30 година или колкото е допустимо. Тогава към този момент се вижда. Гледайки руското кино, ние виждаме по какъв начин една безнадеждно остаряла, разръфана алена завеса на цирка се подвига и се демонстрира мечка, която кара велосипед. “, декларира режисьорът.
Още за лъжите и откраднатите сюжети в съветските и руските филми, такива като „ Ирония на ориста “, „ Кавказка пленница, „ Операция Ы ” и други забавни обстоятелства ще научите от видеото:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР