Българските институции ще продължат да работят за защитата на правата

...
Българските институции ще продължат да работят за защитата на правата
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Институциите ще продължат да работят за защитата на правата на българите в РСМ

Българските институции ще продължат да работят за отбраната на правата на българите в Република Северна Македония, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещаване в Охрид. България ще продължи да упорства пред европейските институции, че няма по какъв начин да каже " да " на еврочленството на Скопие, до момента в който връзките към българите в Северна Македония не бъдат контролирани: 

" Когато приказваме за гаранции, тези гаранции не могат да бъдат устни, тъй че за нас най-сериозните гаранции ще бъдат гаранциите на македонските българи в конституцията на Република Северна Македония ". 

Йотова благодари на българската общественост в РСМ: 

" Имат доста нерешни проблеми, само че това, което за нас е най-важното, е, че във вчерашното посещаване и през днешния ден в лицето на българската страна те видяха гаранции за своята отбрана. Всички те споделят, че това става за първи път от доста години насам. Най-накрая българската страна да застане зад това да имат работа – тогава, когато потърсят работно място единствено за това, че заявяват, че са с български генезис, да не получават съответното място ".

Пред вицепрезидента представители на българската общественост са разказали за нередности при преброяването на популацията. Според данните 3504 са българите в Република Северна Македония. 

" Аз за първи път разбирам, че това малко число идва от обстоятелството, че на избрани места, когато те заявяват български генезис, надлежно управляващите са поискали проявление на български документи, което не съществува като условие, авансово ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР