Българските граждани като Манол Пейков помогнаха много повече, отколкото държавата

...
Българските граждани като Манол Пейков помогнаха много повече, отколкото държавата
Коментари Харесай

Васко Кръпката: Украинците са мотивирани да си запазят териториите, не могат да повярват на Радев, че Крим бил руски

Българските жители като Манол Пейков помогнаха доста повече, в сравнение с страната ни

Животът в Киев е проведен ужасно, хвърчат бусове с материали, с цел да бъдат ремонтирани изгубените домове

Енергийната взаимозависимост от Кремъл е прекомерно раздухана, Европа за нула време се оправи и без съветски петрол и газ, споделя пред Faktor.bg музикантът, който преди часове се завърна от Украйна 

 v_kapkata_bucha.jpg

Интервю на Васил Василев

- Васко, по своя самодейност ли отиде да пееш в Киев, или получи покана от украинската страна? 

- Поканата към мен пристигна от филантропична интернационална задача, в която страната ни взе участие. Българите в нея се изпращат в така наречен „ горещи точки “. Тя се занимава с всевъзможен тип помощ. Предишното място, на което ме поканиха, беше Косово, с цел да посвиря и да повдигна духа, а надлежно да видя и аз защо иде тирада. Тази война в Украйна продължава повече от година към този момент и аз предложих сънародниците от задачата да измислят нещо. Идеята беше българската секция да показа страната ни пред свои сътрудници за първи март. Сред тях имаше холандци и французи. Другите ми срещи бяха с хора с българско съзнание в Украйна. С тях се уговорих да се срещнем на Стъкления мост, който е издигнат от кмета Кличко. Аз им посвирих на мястото, където руснаците са бомбардирали, само че заради „ сръчността “ си, не са го уцелили. Бомбата е паднала на 10 метра настрана. Този мост обаче се е трансформирал като един от знаците на украинците в битката си против Русия.  

- Какво мислят българите там за формалната позиция на властта у нас, съгласно която не би трябвало да се праща нито един патрон към Украйна? 

- Най-силната част от пътуването ми беше, когато се срещнах с украинец  - с майка украинка и с татко българин. Съпругата му е украинка. Това беше едно семейство, което е потърпевшо от бомбардировките. Ракети са разрушили домовете към тях и те са се принудили да изоставят къщата си. Мъжът е войник и е взел участие в Майдана. Постоянно се осведоми какво се случва. Очаква да бъде мобилизиран, с цел да пази Украйна. Тези хора живеят в Буча и съумях да посетя част от вандалщините, които е свършила съветската войска. С очите си видях срутените блокове, аптеки, лечебни заведения и учебни заведения. Говорихме си с хората, че българската страна непосредствено се подмазва на Русия, отпред с основния шеф на страната ни - президентът Радев, който ужким го играе натовец. Пътувах с два самолета и два влака на отиване, през полския кулоар, и с два самолета, трен и рейс - на връщане. През цялото време си говорех с хората. Едно младо момиче, украинка, която пътуваше по работа, ме пита непосредствено, когато разбра, че съм българин – „ истина ли е, че вашият президент счита, че Крим е съветски “? Обясних ѝ, че нямам нищо общо с това и пътувам, тъй като ме боли за свободата на хората, че съм на друго мнение и че за жал у нас има доста като мен, които не са показани в Народното събрание. Смятам, че българите оказва помощ много повече от самата ни страна. Пример е господин Пейков, който събра средства за генератори, до момента в който страната ни прати единствено един. 

- Има ли обезсърчение измежду украинците? 

- Напротив, украинците, след Майдана, когато снайперисти убиват няколко хиляди души, са толкоз стимулирани, заредени и безапелационни, този път, за разлика от 2014 година, че няма да правят отстъпка на Русия. Тогава те са дали заден ход. Днес са стимулирани да си запазят територията и да не позволяват случаи като с Крим. Надявам се това доста скоро да се случи и съветските агресори да бъдат изтласкани в страната си. Животът на украинците е ужасно проведен. Още във влака, когато пътуваш, тече осведомителна акция по какъв начин да оказваш помощи, които да стигнат до тези, които са си изгубили домовете. Постоянно хвърчат бусове и баничарки със строителни материали. В Украйна не е доста желателно да се снима, тъй като всичко съвсем е боен обект. Въпреки разрушенията, животът се завръща с бързи темпове. С силата и благодарение на страната, както и от целия свят, Украйна даже ще стане още по-красива. 

- Защо в историята постоянно ръководещите държавата  избират да се покриват и да стоят встрани от проблемите? 

- На първо място – Москва влага милиарди за своята агитация. Част от тези пари са за България, под формата на партии, обособени политици и за интернет. В Украйна, както и в други страни, има цели отдели, които се борят с сходна агитация, търсят се и се глобяват хора, които се занимават с нея. Това към този момент се счита за закононарушение. За мен най-важното е, че Москва, през всичките тези години влага милиарди, откогато се е разпаднал Съветският съюз, с цел да купува политици, които не са единствено от соцлагера, а и от Запада. Народът в Русия живее оскъдно. Парите там са в една шепа хора. В България е видно, без да съм участвал при раздаването на пари, че доста от политиците са подвластни от Кремъл. Европа за нула време съумя да се избави и без съветските запаси, без нейния петрол и газ. Видя се, че енергийната взаимозависимост от Москва е прекомерно раздухана. За мен Владимир Путин си е накупил много политици. 

- Как си обясняваш, че други твои сътрудници не отиват в Украйна, а избират да са жури в музикални формати или даже да пеят в тях?  

- Не мога да ги разясня, тъй като това е различен, друг свят от моя. Аз си имам своята музика и позиция, група, другари и фенове. 

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР