Българските граждани избират днес 49-ото Народно събрание. В страната изборният

...
Българските граждани избират днес 49-ото Народно събрание. В страната изборният
Коментари Харесай

България гласува: Избираме 49-ото Народно събрание

Българските жители избират през днешния ден 49-ото Народно заседание. В страната изборният ден ще стартира в 7:00 часа и ще завърши в 20:00 часа, не по-късно от 21:00 часа, в случай че пред секцията има негласували гласоподаватели.

За секциите отвън България гласуването стартира в 7:00 часа и завършва в 20:00 часа, надлежно в 21:00 часа локално време. Ще имаме опция да гласуваме на хартия или на машина. Хартиената бюлетина е 60 см и е в два разновидността – за гласоподаване у нас и гласоподаване в чужбина. Разликата – тази в чужбина няма преференции.

Първи отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия – 22:00 часа българско време на 1 април (7:00 часа на 2 април локално време). Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще завърши най-късно в Сан Франциско и Калифорния, Съединени американски щати – в 6:00 часа българско време в понеделник - 3 април.

В страната са разкрити 11 818 секции, без преносимите урни, секциите, разкрити в лечебни и обществени заведения, секциите на плавателни съдове и в местата за задържане. В 9366 секции ще има машинно гласоподаване.

В чужбина ще се гласоподава в 737 секции в 61 страни. В 245 секции ще се гласоподава машинно, по информация на Министерство на външните работи.

В страната и зад граница в секциите, в които ще има машинен избор, ще бъде сложено единствено едно устройство.

Разпечатаните хартиени бюлетини за страната са 6 483 400, а за чужбина 550 хиляди.

За 240-те места в Народното събрание претенденти са 4566, от които 1341 - дами и 3225 – мъже. Броят на гласоподавателите по изборни описи е 6 594 593 души, по данни на ЦИК.

На вота на 2 април избираме сред 21 политически обединения - 14 партии, седем обединения. От Инициативни комитети са издигнати единствено двама самостоятелни претенденти.

Бюлетината на екрана на машината ще наподобява като хартиената, само че ще бъде на две страници. След като се принтира, обаче, ще бъде със доста по-малък размер - 20 см. На нея ще е изписан номерът на машината, на секцията, изборът на гласоподавателя, ще има още QR код и хеш код. Тя би трябвало да се сгъне на две и да се пусне в транспарантната урна, която е за машинните бюлетини. За хартиените ще има обособена.

Принтираната бюлетина е доста по-малка от хартиената. „ Тя би трябвало да се сгъне от гласоподавателя, да бъде подложен един щемпел на гърба и да се пусне в транспарантната кутия за гласоподаване, която ще бъде с надпис „ Кутия за машинно гласоподаване ”, сподели представителят на ЦИК Росица Матева.

Ако има проблем с отпечатването на бюлетината, гласът няма да бъде зачетен. В секциите с машина в страната и в чужбина ще има единствено по едно устройство.

В изборния ден не се позволява предизборна пропаганда. От ЦИК приканиха и медиите да се въздържат от издание на междинни данни от гласуването и резултати от допитвания.

В деня на вота се не разрешава и слагането на пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение. Ако секционната изборна комисия откри такива, тя неотложно ги отстранява - при нужда със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерство на вътрешните работи. До края на изборния ден е неразрешено и унищожаването и заличаването на пропагандни материали, сложени по избрания в кодекса ред.

" Централната изборна комисия, взаимно с Министерството на вътрешните работи, ще постави всички старания, тъй че изборният ден да протича умерено и да няма спиране на изборния ден и спиране на гласуването ", дадоха обещание от Министерство на вътрешните работи и ЦИК.

Видеонаблюдението на процеса на преброяване на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден в неделя – 2 април, ще е налично на интернет адрес: https://evideo.bg/
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР