Българските гласоподаватели все по-активно търсят алтернатива на политическото статукво и

...
Българските гласоподаватели все по-активно търсят алтернатива на политическото статукво и
Коментари Харесай

Все повече избиратели търсят алтернатива извън системните партии

Българските гласоподаватели все по-активно търсят опция на политическото статукво и този блян ускорява упадъка на обичайните партии. Такъв извод може да се направи след първия тур на локалните избори, проучва в. Сега. 
Доказателство в тази посока е отчетливата ерозия на въздействието на ГЕРБ, която обаче не води автоматизирано до растеж на поддръжката за опозиционните Българска социалистическа партия или " Демократична България ". Вместо това възходящ дял от гласоподавателите се насочват към претенденти, които се популяризират със своята необвързаност с водещите политически сили, или избират да гласоподават с " Не поддържам никого ". Мнозина въобще се отхвърлят да гласоподават, за което приказва слабата изборна интензивност в страната (42.85% към 17.30 ч.) макар високия залог на локалния избор.
Отслабването на ГЕРБ се вижда в резултатите на партията в най-големите обитаеми места. Преди 4 години ръководещите завоюваха на първи тур 10 регионални града – София, Варна, Бургас, Благоевград, Велико Търново, Габрово, Русе, Смолян, Стара Загора и Ямбол. Победилите претенденти бяха чисто партийни, което даваше мотив на водача Бойко Борисов да се хвали, че не разчита на непозната помощ, с цел да печели изборните борби. На настоящия избор обаче ГЕРБ побеждава на първи тур в 7 регионални центъра – Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Монтана, Стара Загора и Хасково. При това двама от новите кметове – Златко Живков в Монтана и Петър Паунов в Кюстендил, са подкрепени от локални обединения, в които ръководещата партия е единствено един от участниците.
По-същественото е, че даже и там, където повтаря триумфите си, ГЕРБ събира надалеч по-малко гласоподаватели, в сравнение с предните избори. През 2015 година Йорданка Фандъкова завладя София с избирателен резултат от 60% и 238 500 гласа. А в този момент при обработени към половината секционни протоколи настоящият кмет се „ радва “ на 73 717 гласа (36.48%) – резултат, който надали ще се усъвършенства доста и когато броенето дефинитивно завърши. На този декор прави усещане ненадейно сериозният триумф на самостоятелния претендент Борис Бонев – 21 973 гласа (10.88%).
Друг изключително индикативен образец е „ златното момче “ на Борисов – кметът на Бургас Димитър Николов. Той ще повтори мандата си и безспорно ГЕРБ ще популяризира това като голям триумф за партията. На предните избори обаче Николов събра 71 232 гласа, а в този момент – 48 005. " В градовете, в които ГЕРБ печели още на първи тур, въпреки всичко има релативно по-ниска поддръжка от тази на локалните избори през 2015 година ", удостовери и социологът Добромир Живков от „ Маркет Линкс “, представен от Би Ти Ви.
Направо потресаващо е развиването в Ямбол. Преди 4 години претендентът на ГЕРБ Георги Славов отнесе конкуренцията още на първи тур с 54.84%. А в този момент ръководещата партия даже няма да взе участие в балотажа. Причина за това стана напълно незнайният в страната Валентин Ревански, който се състезава от името на също по този начин непознатата партия „ Пряка народна власт “ и обра 40.18% от вота в града. Победата му на втория тур е съвсем предизвестена, защото подгласник на първия му беше социалистката Катя Георгиева с двойно по-нисък резултат – 21.54%.
Короната в „ безапелационната победа “ на Борисов е протичащото се във Варна. Досегашният кмет Иван Портних получи 76 258 гласа (62.67%) през 2015 година Сега поддръжката му е спаднала до 46 664 гласа (49.31%) и ще бъде заставен да се бори на балотаж с Костадин Костадинов от „ Възраждане “.
Същия дискомфорт изпитват и социалистите, въпреки че след края на изборния ден от централата на социалистите триумфално оповестиха, че „ Българска социалистическа партия се завръща в локалната власт “. Изборните резултати обаче не удостоверяват сходна констатация. Също както през 2015 година, хората на Корнелия Нинова не съумяха да завоюват нито едно кметско място в регионален град на първия тур. Левицата може да се регистрира единствено с балотажи в дузина от най-големите обитаеми места на страната, в случай че включим и Мая Манолова, която поддържа. " Това не е изключително оптимистичен резултат от позиция на левицата. От втората по величина партия в България се чака по-сериозен отпор във връзка с мажоритарните избори в огромните градове ", разяснява политологът Даниел Смилов.
Безспорно най-хубавото достижение на соцпартията е представянето на Пенчо Милков в Русе, който отива на втория тур с безапелационна преднина пред Диана Иванова от ГЕРБ. Също добър късмет за кметското място има Денчо Бояджиев в Разград. Много оспорвана борба се обрисува в Перник, където разликата сред претендентите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия е безусловно в границите на %. Напрегнат ще бъде балотажът сред хората на Борисов и Корнелия Нинова в Ловеч. " Предполагам, че ще имаме 6-има регионални кметове ", оптимистично предвижда соцдепутатът Драгомир Стойнев.
Разколебаването на гласоподавателите, което отсрочва интригата за втория тур в доста обитаеми места, докара и до шарени общински препоръки, в които липсва ясно болшинство. В нито един регионален град ГЕРБ не получава удобно болшинство над 50% поддръжка за общинската листа. Във Враца да вземем за пример е един от най-високите резултати на кмет на ГЕРБ - 72.8% за Калин Каменов, само че все пак гласовете за общинската листа на ГЕРБ са 40.74%. В Стара Загора, където кметът на ГЕРБ завоюва болшинство от 68.63% от гласовете, листата за общински съвет е с 38.69%. ГЕРБ не получава над 50% от гласовете за общински съвет и в Бургас - за разлика от успеха на Николов, листата получава 43.21%.
В обитаеми места, в които ще има тежки балотажи, общинските препоръки са безусловно раздробени. Показателна е картината в Благоевград, където ГЕРБ получават 12.25% от гласовете, локалната коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) - 11.39%, а Българска социалистическа партия - 11.09%. Това са трите най-големи групи, а сумирано гласовете им не надвишават даже 40%. В Русе листата на ГЕРБ за общински съвет са подкрепили 26.65%, а Българска социалистическа партия в коалиция с АБВ вземат 24.50% от гласовете. Дори с гласовете на Вътрешна македонска революционна организация и " Демократична България " ГЕРБ не надвишават 50%. Трудно ще бъде и болшинството в Шумен, където също се задава оспорван балотаж. Тук листата на ГЕРБ е с 27.95%, Българска социалистическа партия е с 20.44% поддръжка, следвани от локалната коалиция ДБГ с 11.42% и Движение за права и свободи 10.53%. Подобна е картината и в Сливен, Разград и др.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР