Българските банки все още са в начален етап на адаптирането

...
Българските банки все още са в начален етап на адаптирането
Коментари Харесай

Водещите ни банки прохождат в дигиталните услуги, закриват клонове и намаляват работното време |

Българските банки към момента са в начален стадий на адаптирането на цифрови функционалности, демонстрира четвъртото изследване на " Делойт " за степента на развиване на цифровите банкови услуги, извършено през 2020 година измежду 318 банки от 39 страни, 10 от които са най-големите банки в България. В разбора те не са посочени по име.

До известна степен действителността у нас се дължи на желанията на техните клиенти, показват оттова и коментират, че към момента огромен % от потребителите избират персоналното другарство и обслужването на гише, установяват създателите му и допълват, че все пак банковият бранш в страната регистрира позитивни трендове в посока цифровизация на услугите, ускорени и от пандемията от COVID-19.

Някои банки вкараха опцията за онлайн верификация на клиентите, подаването напълно онлайн на заявление за разкриване на сметка, усъвършенстваха и прибавиха услуги в мобилните и интернет банкиранията си - разясняват от " Делойт ".

Това, в което българските банки изостават по отношение на европейските си съперници е фактът, че съпътстващите услуги, както и присъщите за фин-тех фирмите са към момента доста едва застъпени.

Проучването на Делойт демонстрира още, че в обстановка на пандемия 60% от банките са затворили или понижили работното време на клоновете си. От него не излиза наяве каква е обстановката в България, само че наклонността очевидно е засегнала и страната ни.

„ Най-големите пропуски в банките от Централна и Източна Европа спрямо съперниците им от други световни райони са във връзка с онлайн отварянето и затварянето на банкови сметки, както и по съпътстващите спомагателни благоприятни условия за задълбочаване на взаимоотношенията с клиенти: да вземем за пример в картовия бизнес, застраховането, обединяването на потребителски сметки, както и в областта на вложения и ръководство на лични финанси. В настоящата среда на ниски лихвени проценти, банките цифрови първенците са по-добре готови да оферират на клиентите си печеливши артикули – изключително значим детайл в този миг, когато има възходящо напрежение върху банките да подобрят финансовите си индикатори “ – споделя Димитър Попов, шеф „ Финансово консултиране “ и водач на програмата за България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР