Българските антарктици от първата група на 30-ата българска антарктическа експедиция

...
Българските антарктици от първата група на 30-ата българска антарктическа експедиция
Коментари Харесай

Българските антарктици ще са на Бъдни вечер в уругвайската база на остров Кинг Джордж

Българските антарктици от първата група на 30-ата българска антарктическа експедиция още са в уругвайската база на остров Кинг Джордж и не са отплавали с чилийския транспортен съд " Галварино " към българската полярна база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън. Това заяви за Българска телеграфна агенция
проф. Христо Пимпирев - шеф на Българския антарктически институт, който е и началник на българските антарктически експедиции на Ледения континент.

Той сподели, че чилийският транспортен съд " Галварино " би трябвало да транспорти българските полярници и целия техен багаж, дружно с горивото и строителните материали до остров Ливингстън, откакто те имаха несполучлив опит за дебаркиране на 9 декември. И по тази причина към този момент две седмици първата група с българските антарктици, главно логистици и строители, е приютена в уругвайската база на остров Кинг Джордж, изясни проф. Христо Пимпирев.

Нашите полярници ще бъдат на Бъдни вечер в уругвайската база на остров Кинг Джордж и най-рано на Коледа, или на идващия ден, чилийският транспортен съд ще отплава с тях към остров Ливингстън. Тогава - на Коледа, се чака да има " прозорец " от хубаво време, с цел да могат да отплават българските полярници с чилийския транспортен съд към остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база " Св. Климент Охридски ". На кораба ще бъде претрупан и циментът, с който ще бъдат направени основите на новата лаборатория в българската база, която ще се строи там, описа проф. Пимпирев.

Той изясни, че забавянето на първата група от българските полярници е с повече от 10 дни и по тази причина строителите, които пътуват с антарктиците ни, ще останат на Антарктида още две седмици, тъй като не могат да свършат плануваните строителни действия. Строителите са от село Чепинци, Смолянско. Те ще положат основите на новия лабораторен комплекс, който ще е напълно нова сграда. Общо четирима са строителите, само че има двама души, които дават отговор за построяването на един строителен въжен превоз, като единият от тях е от Чепеларе. " Забавянето на българската експедиция е с половин месец, само че поради това е доста комплицирано и прибирането им, тъй като беше уредено те да се приберат с половин месец по-рано ", сподели проф. Христо Пимпирев.

Първата група от 30-ата българска антарктическа експедиция отпътува от България за Ледения континент на 19 ноември. Групата имаше полет от летище София, по маршрута София - Амстердам - Сантяго де Чили - Пунта Аренас - остров Ливингстън.

В групата са командирът на антарктическата ни база " Св. Климент Охридски " Олег Василев, лекарят Атанас Пелтеков и логистиците - инж. Йордан Йорданов, инж. Петър Сапунджиев, Николай Николов, Павел Григоров, Камен Недков, Марчо Паунов, Мирослав Хутев, Асан Брахимбашев, Асан Топалски, Александър Найденов, Юлиян Башев, Явор Цветанов и Ивайло Янков. Ръководител на 30-ата българска антарктическа експедиция е проф. Христо Пимпирев, който обаче не е в първата й група.

Основната задача на групата, след разконсервирането на българската полярна станцията след тежкия зимен интервал, ще е обвързвана с построяването на основите на новия лабораторен блок, който се построява там.

През януари 2022 година се планува за Антарктида да замине втората група с учени от експедицията ни, които работят по научни планове, утвърдени в конкурс на Националния център за полярни проучвания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР