Български ученици разговаряха с астронавти от НАСА и ЦЕРН, които

...
Български ученици разговаряха с астронавти от НАСА и ЦЕРН, които
Коментари Харесай

„Ало, Космос! Говори България!“: Наши ученици разговаряха с астронавти от НАСА

Български възпитаници разговаряха с астронавти от НАСА и ЦЕРН, които отговаряха на техните въпроси в действително време. Това се случи в границите на третото издание на младежкия теоретичен фестивал „ Ало, Космос! Говори България! “. Той се организира на 29 юни в София Тех Парк.

Фестивалът е проведен от Атлантическия Клуб в България и националния Space & Seam Cluster, с поддръжката на НАСА и посолството на Съединени американски щати в България.
Целта на плана е да възпламени ползата на младежите в България към науката за Космоса, инженерството, математиката, физиката и технологиите. Той цели да ги насърчи да мечтаят оттатък земната орбита към Луната, Венера, Марс и оттатък.
Посетителите имаха опцията да вършат опити, както и да се допрян до модерни технологии, използвани и в Космоса. Да строят роботи, да слушат лекции за полярни проучвания, да употребяват телескопи и доста други.

Научният фестивал е съгласуван от Соломон Паси – създател и президент на Атлантическия клуб в България и някогашен министър на външните работи. Той работи в посока основаване на национална правна рамка за проучване на Космоса. Негов приоритет е българското участие в Европейската галактическа организация.
„ Започнахме 2021 година напълно на смешка.

„ Видяхме в обществените мрежи, че деца от целия свят си приказват с астронавти от Международната галактическа станция. Искахме и нашите деца тук в България да имат тази опция. Така взехме решение аплайваме и спечелихме състезанието пред НАСА “, описа пред bTV Соломон Паси.

„ Темите имаха за цел да възпламенят интереса на подрастващите. Такива бяха Космос и Вселена, телепатия, пътешестване във времето, величие, клониране, квантово криптиране, черни дупки, Антарктида. Интересът от младежите е нещо, което се възпитава, не е нещо, с което се раждаш. Може да създадеш интерес във всяка сфера. Зависи от това в каква среда попаднеш “, уточни Паси.

На събитието участваха 40 изложители, измежду които неправителствени организации и институции, профилирани в точните науки (STEM) и галактическите проучвания. Включиха се музеи, просветителни институции, академии.
Еднодневното събитие на науката беше формирано от голям брой интензивности за дребни и огромни фенове на Космоса – работилници за деца, Space Talks и презентации на тематика Space & Seam.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР