Български учени са поредните, които планират да излязат на улицата

...
Български учени са поредните, които планират да излязат на улицата
Коментари Харесай

Учени от БАН стягат протест, очакват 20 млн. лв. повече

Български учени са следващите, които възнамеряват да излязат на улицата в символ на неодобрение.

Учените от Българска академия на науките подготвени на митинг, в случай че в Бюджета за 2022 година не получат повече пари. Според тях са нужни 20 млн. лева повече от заложеното. Надяват се на разговор с ръководещите, с цел да не се стига до митинги.

Главен помощник доктор Ива Дойчева е един от младите учени в Българска академия на науките. Тя е едвам на 34 години. Д-р Дойчева работи в Българска академия на науките от 9 години, а заплатата ѝ е 1046 лева. 

" Отделям избрана сума за ток, вода, храна и не мога да си разреша да излизам от тези граници. Аз съзнавам, че в случай че е момента да имам дете, аз не мога да си го разреша. Ще бъда сложена пред алтернативата дали да продължа да работя в Българска академия на науките или да имам дете ", сподели за " България Он Еър " гл. ас. доктор Ива Дойчева от Българска академия на науките. 

Общото заседание на Българската академия на науките съобщи, че политическото решение за размера на бюджетната дотация, планувана за 2022 година, подрежда учените от академията на последно място в системата на образованието и науката в страната. Средната заплата в Българска академия на науките е 850 лв.. 

В бюджета за тази година е заложено Академията да получи 119 млн. лв., което е с 2 млн. повече спрямо предходната година. Учените обаче упорстват да получат с 20 млн. лв. повече. 

" Изключително сме разочаровани, напряко сме потресени от отношението на държавното управление ", съобщи проф. Пенка Петрова - шеф на Института по микробиология при Българска академия на науките.  

" Значи 30 години слушах приказки по какъв начин нещата ще се оправят, наслушах се на приказки, желая да видя дейности ", съобщи математикът проф. Николай Витанов. 

" Ако непрекъснато ние би трябвало да се обясняваме какво вършим и за какво го вършим, всички тези хора с техните фамилии ще напълним площадите на София и ще гътаме държавното управление ", каза проф. Емануел Мутафов - шеф на Института за проучване на изкуствата на Българска академия на науките.   

Д-р Дойчева също е подготвена да излезе на улицата, с цел да отбрани българската просвета, само че в това време към този момент гледа към чужбина. Избрала е да запише постдоктурантура в Германия. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР