Български учен успя да разреши главоблъсканица, която за 50 години

...
Български учен успя да разреши главоблъсканица, която за 50 години
Коментари Харесай

Българин успя да разкрие математическа загадка на половин век


Български академик съумя да позволи главоблъсканица, която за 50 години остава мистерия. Отговор на задачата намира Александър Стойчев, доцент по електронно и компютърно инженерство в Държавния университет на Айова, взаимно с неговия докторант Владимир Сухой, оповестиха от Американския университет в България, чийто ученик е доцент Стойчев. Двамата прекарват последните три години в търсене на нов логаритъм, който да прави противоположната интервенция на бързото превръщане на Фурие - основано през 1964 година

Алгоритъм, който обработва цифровия сигнал, прочут като бързото превръщане на Фурие, е оповестен преди половин век и стои в основата на цифровата гражданска война. Десетилетия наред никой обаче не съумява да създаде логаритъм, който да преобразува резултата към неговия начален вектор.

Казусът провокира любознанието на доцент Стойчев и Владимир Сухой и те се заемат с намирането на логаритъм за противоположната промяна. Дългогодишните старания на доцент Стойчев и докторантът му се увенчават с триумф и те съумяват да намерят логаритъм, който да прави противоположната интервенция на бързото превръщане на Фурие.

След голям брой инспекции, двамата са уверени, че са постигнали теоретичен пробив и разгласяват откритието си в профилираното списание Scientific Reports. Научното изобретение ще докара до пренаписването на учебниците и лекционните курсове в региона на цифровата обработка на сигнали.

Решение на 50-годишна научна мистерия ще докара до основаването на напълно нови цифрови приложения и усъвършенстване в работата на актуалните.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР