Български самолети започват борба със сушата в Румъния. Става дума

...
Български самолети започват борба със сушата в Румъния. Става дума
Коментари Харесай

Български самолети започват борба със сушата в Румъния

Български самолети стартират битка със сушата в Румъния. Става дума за неповторим план сред България и Румъния, който ще продължи 20 дни в региона на Молдова, Северна Румъния и по-късно над полетата към Крайова. 

В първите 10 дни нашите самолети ще изхвърчат и обработват облаци, тъй че да се изваляват в региона на град Яш. Не инцидентно е определена тази област, тъй като в нея има доста засушавания и доста по-малко градушки. Основните насаждения са черешови градини и лозя. Българските екипи за първи път ще изваляват облаци, до момента са засявали със самолетен прийом единствено против градушки. 

Принципът на работа е сходен на този при засяване на облаците против градушки. Първо дъждовните облаци от близко се третират с палки, които съдържат с изключение на сребърен йодит и други реагенти, тъй че да се ограничи разрастването им. След това от горната страна се обработват с патрони със сходно наличие. Облакът се извалява, само че по пътя си, когато мине над водни басейни, още веднъж се цялостни с вода. 

Проектът се финансира от румънското държавно управление, а самолетите, веществата, с които ще се засяват облаците, водачи и метеоролози са български. Българска е и технологията, методът, по който са инсталирани патроните и палките на самолета и изстрелването им. Това описа пред " Телеграф “ Христо Крушарски, производител на палките и патроните, с които ще се третират облаците, както и на самолетите, с които ще се правят полетите.

Българският екип е от 12 души водачи, измежду които има една жена, техници и метеоролози. Ще вземат участие и румънски специалисти. За нас планът е доста значим, ще забележим какъв ще е резултатът и по-късно да го прилагаме в модифициране на времето, добави той. 

След като завърши планът и се види резултатът от него, румънското държавно управление ще отпусне 8 млн. евро за аероплан, финален зов на техниката, сподели пред " Телеграф “ шефът на Агенция по извалявания и битка с градушките в Румъния Георги Кауней Флореску. Той изясни, че с цел да отпусне страната пари, е ходил при всички министри поотделно.

На финансовия министър пък е обяснил, че всяка вложена леа в битка със сушата ще донесе облага от 14 леи. Той добави, че с цел да стартират работа българските летци, Румъния е поискала позволение да употребява бг честотите от всичките си съседи. Също по този начин и гражданска и военна авиация демонстрират схващане и дават приоритет във въздуха на опита.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР