Български професор е в основата на откритие, което ще защитава

...
Български професор е в основата на откритие, което ще защитава
Коментари Харесай

Българин ръководи екип от учени с революционни открития за коронавируса

 Български професор е в основата на изобретение, което ще пази хората от ковид, само че и ще лекува към този момент инфектирани пациенти. Проф. Димитър Димитров е началник на екип от учени в Центъра за лечебни антитела към Университета на Питсбърг. В изявление за " Телеграф “ професорът описа по какъв начин са стигнали до изолирането на молекула и откриването на точното антитяло, което бори COVID-19.

- Проф. Димитров, разкажете ни за себе си. Къде и какво сте учил, по кое време напуснахте България и какъв път извървяхте до тук?

- В 10-ти клас завоювах национална олимпиада по химия и с помощта на това ме одобриха във Факултета по химия към Софийския Университет без изпити. Там опазих докторската си дисертация в Катедрата по физикохимия под управлението на проф. Иван Иванов, след което започнах работа като академик в Института по биофизика при Българската академия на науките. В този интервал оглавявах група учени, работещи над биологични мембрани и тяхното обединение, както и създаването на нови биофизични способи, с цел да се усъвършенства производството на моноклонални антитела от хибридоми. След като опазих и докторската си дисертация, към този момент като Доктор на науките в областта на биологията, бях определен за Старши откривател първа степен. Прекарах 2 години в Съединени американски щати като гостуващ професор в Карнеги-Мелон Университет, върнах се в България, след което отново отидох в Щатите, само че като гостуващ академик, а в следствие старши откривател в Националните институти по здраве (NIH).

- Какво работехте там?

- Там работех над ХИВ, нововъзникващи вируси и рак, като най-много създаването на лечебни средства, основани на моноклонални антитела, само че също проучване механизмите на навлизане на вируси в кафези и по какъв начин те предизвикват болест, както и създаване на ваксини. Преди 3 години основах Център за лечебни антитела (CAT) в Университета на Питсбърг към Отдела по Инфекциозни заболявания, където съм професор по медицина. Миналата година с проф. Джон Мелърс, който оглавява Отдела по Инфекциозни заболявания основахме нова компания – Абаунд Био (Abound Bio) с главната цел да разработим лечебни антитела против рак и вируси, изключително нововъзникващи.

- Кога за последно си бяхте в България?

- Миналият ноември, с цел да посетя майка си, което върша допустимо най-често.

- Каква е Вашата работа в медицинския факултет на Университета в Питсбърг?

- Аз съм шеф на Центъра за Терапевтични Антитела (CAT), управлявам екип от учени и главно върша изследвания за антитела и използването им като лечебни средства за рак и вируси.

- Вие знаете за съществуването на вируси, за които елементарните хора даже не подозират. Такива, които са в животните, само че могат да преминат и върху хората. Има ли сега други, които в бъдеще могат евентуално да провокират нова пандемия?

- Да, изключително тези в прилепите. Работим над тях и към този момент имаме обещаващи първични резултати.

- В момента обаче фокусът и напъните на работата Ви са върху COVID-19. Всъщност единствено за седмица Вие и ръководеният от Вас екип успявате да изолирате антитяло, което може да блокира ковид и даже получавате патент. Това се случва още през февруари, по какъв начин се развиха нещата по-късно?

- Да, изолирахме първите антитела при започване на февруари. Започнахме да характеризираме тези антитела, които се свързват доста мощно с вируса, имат положителни биофизични свойства за тяхното производство и са безвредни, т.е не се свързват с човешки протеини, а единствено с вируса. Избрахме най-хубавите антитела и на 12-ти март подадохме документи за патент. Нашите сътрудници, с които сме работили и преди над други вируси, мериха ефикасноста с опити с жив вирус ин витро, а откакто се убедихме в силата им, бяха тествани на животни. Работата с жив заразен вирус може да се прави единствено в специфични лаборатории с по този начин наречената Биобезопасност – Ниво 3. Отне известно време да се характеризират двете най-хубави антитела – аб1 и аб8, в три разнообразни скотски модела. Други сътрудници пък използваха комплицирани способи от електронната микроскопия с цел да схванат тъкмо по какъв начин антителата се свързват с вируса и го обезвреждат. Предадохме резултатите от нашия труд през май. Рецензентите бяха доста взискателни и държаха на още доста спомагателни опити, тъй че лиши още няколко месеца да се създадат. Това обаче се оказа добре, тъй като публикацията ни за аб8 е извънредно обстойна – може би повече от всичко оповестено до този миг, което характеризира антитяло, изключително такова срещу SARS-Cov-2.

- Правилно ли разбирам, че от огромната молекула на антитялото, е трябвало да откриете и изолирате една доста дребна част, която се свързва характерно със самия вирус, като по този метод му пречи да ни разболее?

- Да, това е значимо, тъй като дребният размер на молекулата води до по-добро навлизане в тъканта, където вирусът се възпроизвежда и може да направи допустимо приемането на лекарството посредством инхалация.

- Това значи, че сте разкрили метод за отбрана от COVID-19? - Да, само че освен за отбрана, а и за терапия на към този момент инфектиран човек. - Значи молекулата може да бъде употребена и за лекуване?

- Точно по този начин и това е голямото преимущество пред ваксина.

- Как обаче тази молекула влиза в човешкия организъм? Чрез инжектиране или по различен метод?

- Приема се посредством интравенозна инжекция, само че работим над това да бъде допустимо и единствено посредством инхалация, което би било доста по-лесно и всеки би могъл да го прави у дома. Ваксината не може да се употребява за терапия на към този момент инфектиран човек – тя кара имунната ни система да създава антитела което трае няколко седмици. Докато нашето антитяло се създава като всяко друго лекарство и се ползва по този начин, че работи и за хора с по-слаба имунна система, в това число възрастни хора. Както знаете, ваксина може да бъде единствено 50% ефикасна и отново да бъде утвърдена.

- А какъв брой дълъг ще е резултатът на отбрана?

- Може да стига до 6 месеца.

- За COVID-19 обаче към този момент знаем, че има доста разновидности. При всички тях ли е ефикасна лечението с антитела?

- Нашето антитяло е дейно против всички разновидности, открити до момента при хората. Свързва се с тях доста мощно и повода за това е, че имитира рецептора ACE2 – в случай че вирусът мутира и избяга от нашето антитяло, въпросният вирус ще се свързва по-слабо с ACE2 и може да не болести клетките.

- Очаквате ли скоро да стартират клинични изпитвания с хора?

- След няколко месеца.

- Според Вас по кое време реалистично можем да чакаме ваксина или лекарство против ковид?

- Тази година.

- А когато това се случи ще може ли човечеството да унищожи COVID-19?

- Трудно е да се предскаже. В момента има още 4 други ковид, които могат да заразят хора и предизвикват елементарна простуда, т.е доста ниска смъртност, в случай че има такава въобще. Те не са изчезнали. Другите два ковид – SARS-CoV и MERS-CoV предизвикват относително висока смъртност – към 10% и 34%, което също може да е една причина SARS-CoV да е липсващ, а MERS-CoV продължава да провокира огнища, само че доста лимитирани. SARS-CoV-2 (1-3%) е сред тези два ковид и останалите четири що се отнася до степента на смъртност и е мощно ефикасен в разпространяването сред хората. Имайки поради това, аз се надявам да бъде премахнат в случай че се създаде мощно ефикасна ваксина и с помоща на лечебни антитела, само че възможностите към този момент са ниски. Разбира се, сега няма ваксина за нито един ковид, само че има за грип, а той към момента заразява хората.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР