Български пощи не са единственият потърпевш от чужди кибератаки. Имало

...
Български пощи не са единственият потърпевш от чужди кибератаки. Имало
Коментари Харесай

Кибератаки имало и срещу държавната администрация, но неуспешни |

" Български пощи " не са единственият пострадал от непознати хакерски атаки. Имало е хакерски набези и против други държавни институции.

Това обяви министърът на електронното ръководство Божидар Божанов в предаването „ Лице в лице “ на бТВ.

Той обаче не сподели кои са обектите от държавната администрация, станали жертва на офанзива, защото това било класифицирана информация.

" В последните няколко седмици следим растеж в офанзивите на редица други институции ", сбито разгласи Божанов.

Според него част от държавната администрация е била обект на офанзива от криптовирус, само че той не е съумял да блокира системите, както в тази ситуация с " Български пощи ", а аргументите пощите да бъдат толкоз наранени е бавната реакция, до момента в който в другите институции се е работило доста по-бързо. 

От думите му се разбра, че потенциалът на пощите в посока киберсигурност до момента е най-малък, тъй като липсвало финансиране.

" Най-голямото предизвестие беше, че преди този момент бяха ударени гръцките пощи ", посочи още Божидар Божанов.

Преди няколко дни вицепремиерът, под чиято шапка за " Български пощи ", написа във фейсбук, че в сървъра на пощите са конфигурирани принадлежности за разрастване на хакерска атака от вътрешната страна, задействана няколко дни по-късно. В кода на криптовируса има вградена логичност, която го задейства по характерна команда. Криптовирусът бил надъхан по този начин, че може да визира всички страни без Русия и страните от някогашните руски републики. Атаката даде мотив на Константинова да на управлението на държавното сдружение. 

Заради хакването имаше усложнения с изплащането на пенсиите и подаването на данъчните заявления. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР