Български марш Долу Ньой“, организиран от младежкото ВМРО, премина през

...
Български марш Долу Ньой“, организиран от младежкото ВМРО, премина през
Коментари Харесай

Български марш „Долу Ньой“ премина през центъра на София

Български марш „ Долу Ньой “, проведен от младежкото Вътрешна македонска революционна организация, мина през центъра на София, съобщи БГНЕС.

Шествието стартира тъкмо в 19.00 часа от паметника на Войнишкия лъв пред НДК. То е съпроводено от барабанен тон и водено от хора, облечени с национални носии.

Участниците скандират: “И преди и в този момент Македония е българска ”, “И преди и в този момент Босилеград в България ”, “И преди и в този момент Цариброд в България ”, “Долу Ньой ”, “На пердах, на пердах за народа свои ”, “За България - независимост и гибел ”, както и “Мизия, Тракия, Македония ”.

Ньойският контракт е една от най-пагубните спогодби в цялата българска история. Договорът е подписан преди 103 години – на 27 ноември 1919 година.
11 278 кв. км. територия е откъсната от България, 600 хиляди българи остават отвън границите. Репарациите, които би трябвало да изплати страната ни на съдружниците възлизат на 2,25 милиарда златни франка, показват от Вътрешна македонска революционна организация.

Според Ньойския контракт губим Струмишко и Западните околности. Западна Тракия е окупирана от френски войски, а на конференцията в Сан-Ремо през 1920 година Антантата я предава на Гърция с ангажимента тя да обезпечи на България свободен и безмитен изход на Бяло море - нещо, което в никакъв случай не става.

От военна позиция на българите е неразрешено да имат тежки въоръжения, да имат наборна войска, а професионалната армия е лимитирана до 20 000 души. С течение на времето родните политици съумяват да се договорят и за 10 000 жандармеристи и 3000 души гранични войски, прибавят от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР