Български лекарски съюз представи нов модел на заплащане в сферата

...
Български лекарски съюз представи нов модел на заплащане в сферата
Коментари Харесай

Нов модел на лекарски заплати - по район, стаж, квалификация

Български лекарски съюз показа нов модел на възнаграждение в областта на опазването на здравето. Моделът е " мотивационно заплащане на лекарския личен състав " и е създаден по задание на БЛС от Съвета по стопански и обществени политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по стопанска система и политики.

Според новия модел заплатата на лекарите в доболничната помощ у нас ще се дефинира по два метода: минималното остаряло възнаграждение на доктор без стаж ще се пресмята или 50% от СРЗ за съответния регион и компетентност или 60% от медианната работна заплата по регион и компетентност.

Моделът бе показан от ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция. Той посочи, че на 19 октомври е влезнала инструкция на Европейски Съюз, която изисква рамка и идентични правила на образуване на заплащането на лекарите на страните-членки.

Моделът предлага още класификатор на длъжностите с 6 ранга и 4 степени в компетентност, като ще се вземат поради стажът и професионалната подготовка на всеки доктор, а ранговете се дефинират от две условия - на опит и на точки за професионална подготовка. По таблица се минава от сан в сан.

Предлага се върху минималното главно заплащане да се натрупват ДМС, професионална подготовка, труд, опит. Експерти би трябвало да изготвят диференцирана заплата за всяка компетентност, според наредбата - на база компетентност, район, болница. Информацията за това ще пристигна от Национална агенция за приходите, а БЛС ще сътвори обществен указател.
 БЛС излиза от договарянията с НЗОК, желае оставки
БЛС излиза от договарянията с НЗОК, желае оставки

Пациентски организации " Зедно с теб " се причислиха към настояването на медиците

Иван Маджаров изясни, че е направена таблица, в която се вижда, че лекарските заплати са най-високи в Югозападния регион, а всички останали райони са сравними по стандарт. Моделът предлага заплатите в другите региони да се поправя с коефициент (добавка), с цел да се покрие с лекари на всички места в страната.

БЛС би трябвало да създаде правила за образование, равнища на подготвеност посредством лечебните заведения посредством измененията в закони и наредби.

Създава се работна група, която да разисква модела и да го предложи и за извънболничната помощ и мед. сестри, както и да мине за разискване през Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите.

Такъв модел ще даде изясненост и бистрота на цените на клиничните пътеки, безапелационен бе Иван Маджаров.

Припомняме, че през вчерашния ден от Българския лекарски съюз на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев. Това се случва след съществено напрежение сред съсловната организация и Здравната каса като по традиция преди към Националния рамков контракт. В края на ноември месец той въпреки всичко бе подписан и настояването за оставка от през вчерашния ден беше изненадващо.
 Имала Касата спестени пари…
Имала Касата спестени пари…

Ще се надлъгват известно време и ще подвигат пара. После ще се намесят нашите популисти политиците... Малко съспенс в навечерието на празниците не вреди
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР