Български кораби са заплашени да бъдат задържани на либийски пристанища

...
Български кораби са заплашени да бъдат задържани на либийски пристанища
Коментари Харесай

Либия ни обвинява в пиратство, ще задържа наши кораби

Български кораби са застрашени да бъдат арестувани на либийски пристанища поради правосъден спор за собствеността на либийския танкер " Бадр ", който преди две години е арестуван на пристанище Бургас, съобщи Българска национална телевизия.

Собствеността върху кораба е обект на спор сред българска компания и страната Либия, като в проблема е въвлечена и Панама. На 21 декември на борда му се е качил частен правосъден реализатор, нает от компанията " Булгаргеомин ", и либийският байрак е сменен с панамски, а корабът е предаден на украински екипаж. Това става благодарение на Българската морска администрация и граничната полиция. Междувременно Панама сигнализира, че документите, свързващи кораба с панамската страна, са подправени. Либия упреква България в пиратство. Известно е също, че либийската страна е протестирала решението пред българското външно министерство и пред Организация на обединените нации.

" Ако ставаше дума единствено за частен правосъден реализатор, нямаше да има интернационален скандал, само че тук са намесени Българската морска администрация и граничната полиция, които са държавни институции. " - разяснява журналистът Георми Милков от в. " 24 часа ".

" Когато либийците ни упрекнаха в пиратство, аз не желаех да допускам, че сходно нещо е допустимо да се случи в пристанище Бургас, в една правова страна, която е член на Европейски Съюз и така нататък, само че когато започнахме да вършим журналистическо следствие по този случай, за жалост, се оказва, че либийците имат право значително, обвинявайки ни в пиратство, тъй като ЧСИ се качва на борда на непознат транспортен съд и да смъкна държавен байрак - това е немислимо. Още повече с фалшифицирани документи, тъй като се оказва, че документите, които са показали за панамски байрак, в действителност са фалшифицирани, това го разбираме въз основата на нота, която МвнР е получило от ген. консулство на Панама в Гърция. " - добави той.

Милков разполага с документ, изпратен до София от консулството на Панама в Пирея, в който се твърди, че е осъществена имитация. Междувременно корабът е отплавал от Бургас и българската страна не може да предприеме дейности съгласно новите условия.

По думите на журналиста, в София е дошъл специфичен делегат на либийския министър председател, който се среща с наши институции.

" Какво ще стане от диалозите - от това ще зависи и по какъв начин Либия ще действа нататък. Заплашени са всички български кораби и освен пътуващите под български байрак, а кораби, в които изобщо има някакво българско присъединяване, регистрирани в България или на компании, които са български. Всички те ще бъдат арестувани, когато влязат в либийски води. Освен това нещата към този момент са отнесени до Организация на обединените нации, там има среща на равнище непрекъснати представители, тъй като свалянето на държавен байрак, това е офанзива против народен суверенитет. Тия хора в Бургас не са го разбрали това. Освен това не частен правосъден реализатор да смъкна флага с подправени документи и да каже: това към този момент е панамски транспортен съд. " - акцентира Милков.

На уеб страницата на Морската администрация на Либия фактически има известие, че България непозволено е задържала и предала танкера в непознати ръце. Либийското посолство у нас е отправило формален митинг по случая.

Карта на придвижването на корабите в световен мащаб демонстрира, че танкерът " Бадр ", преименуван на " Бдин ", е на няколко морски благи от Бургас.

До момента липсва коментар по случая от страна на " Булгаргеомин ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР