Български Енергиен Холдинг БЕХ © Георги Кожухаров Още по темата

...
Български Енергиен Холдинг БЕХ © Георги Кожухаров Още по темата
Коментари Харесай

БЕХ емитира облигации за 400 млн. евро, с които ще плати стар дълг

Български Енергиен Холдинг БЕХ

© Георги Кожухаров Още по тематиката
БЕХ е на крачка от издаването на нов облигационен заем

Възможно е да се изтеглят 1 милиарда евро, с които да се рефинансират предходните две излъчвания
15 юни 2018
БЕХ нае Citigroup и ПФБК за нова емисия облигации от най-малко 500 млн. евро

В края на годината падежират първите бондове на задлъжнелия държавен холдинг
20 май 2018 Българският енергиен холдинг (БЕХ) пласира трета емисия облигации - за 400 млн. евро, която ще бъде листната на Ирландската фондова борса (Euronext Dubrin). Годишният лихвен % е 3.5%, излиза наяве от известие на държавното сдружение.

С новата емисия ще се рефинансират еврооблигациите, издадени през 2013 година, чиито падеж е през ноември тази година.

Новата емисия

В началото на седмицата БЕХ и консултантите му започнаха срещи с вложители в Лондон, Виена, Мюнхен и Франкфурт. Моментът бе определен да е задоволително преди падежът на остарялата емисия, преди лятната почивка и до момента в който лихвите към момента са ниски.

От известие на компанията в петък стана ясно, че е определено емисията да бъде листвана на Ирландската фондова борса. Имаше оповестено желание и за листване на БФБ - София.

Новата емисия е с годишен лихвен % от 3.5%. " Постигнатите лихвени равнища са най-ниските, откогато сдружението взе участие на интернационалните финансови пазари ", се споделя в формалното известие. Еврооблигациите са със период от 7 години, което е и най-дългия матуритет, който е постиган досега.

Покриване на остаряла емисия

Новата емисия облигации цели да рефинансира друга, която е издадена през 2013 година и е с падеж през ноември тази година. Става въпрос за облигационен заем за 500 млн. евро, издаден при рентабилност 4.25%. " Български енергиен холдинг " има и втора емисия, пласирана през 2016 година, която е за 550 млн. евро при рентабилност 4.875%. Нейният падеж е през 2021 година При наемането на консултанта - Citigroup Global Markets с комениджър е ПФБК, беше оповестено, че договорът е за рефинансиране и на двете излъчвания.

От сдружението оповестиха и че холдингът е приел и предложения за изкупуване на 16.6 млн. евро по остарялата емисия, също за усъвършенстване на разноските. Разликата до 500 млн. евро евентуално ще бъде покрита от наличните свободни средства на БЕХ.

През предходната година БЕХ регистрира 118.8 млн. лева чиста облага и растеж от 38.67% на облагата на равнище EBITDA. Ръстът на активите бе от 1.4% или с 241.8 млн. лева до 17.4 милиарда лева Консолидираните доходи на холдинга, сплотяващ държавните енергийни компании, са 6.5 милиарда лева

През месеца организация Moody`s удостовери кредитния рейтинг на държавното сдружение на Ba1 със постоянна вероятност. Оценката на Fitch е BB със постоянна вероятност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР