Български древен календар – най-точният и най-старият в света. Честита

...
Български древен календар – най-точният и най-старият в света. Честита
Коментари Харесай

Български древен календар – най-точният и най-старият в света

Български античен календар – най-точният и най-старият в света. Честита 7529 година съгласно Древнобългарският календар. Най-старият календар в света принадлежи на българите, като той е провъзгласен от ЮНЕСКО за най-точният в света със своите съвсем невъобразими точности.

Някои историци са на мнение, че този календар е основан през 2350 година прочие н. е.. Повечето от тях обаче се придържат към мнението, че точната година е 5505 година прочие н. е.. Ако това е правилно, това значи че българският календар е много по-стар от китайския календар.

Календарът е бил употребен освен като инструмент за премерване, само че и като съображение за еднаквост с неговата конструкция, в която можете да видите по какъв начин началото и краят са част от голямата безкрайност. Това е било оръжие за българите, с цел да мерят историята и по какъв начин разнообразни неща са се случвали в нея.

Българският календар е задоволително удостоверение за напредналите знания на българите по астрономия и премерване. В интерес на истината, доста повече информация за това по какъв начин е работил календарът може да се наблюдава в именника на българските ханове, книга с голямо значение, която демонстрира по какъв начин е царувал всеки държател.

На какво се базира античният български календар?

 На какво се базира античният български календар

Слънцето е най-важният галактически обект за живота на Земята. Без него животът на земята е просто невъобразим. Ето за какво античните хора постоянно са го почитали като господ (прабългарите, античните египтяни, маите и т.н.). Връзката сред слънцето и календара е неразривна. Главната единица за време е годината, само че това в действителност е времето за една обиколка на земята към слънцето.

Древният български календар се базира на слънцето, което е назад на китайския календар, който се базира на луната. Освен това календарът е основан на въртенето на Юпитер към Слънцето и е повтаряем. Българското име на Юпитер е Янкул (овчарят). В свободен превод Янкул значи Господар на времето. Това демонстрира че Юпитер има много значима функционалност в българския календар.

…български античен календар…

Всяка нова година стартира на 22-ри декември, деня на зимното слънцестоене. Този ден не бил включен в календара като част от нито един от сезоните в него. Той се е броял като нулев ден. Древнобългарските имена на нулевия начален ден са Ени; Сур; Коледа; Колада!

Останалите дни (364) били разпределени на четири идентични елементи – по 91 дни. Доста забавен е фактът, че заради това систематизиране всяко ново тримесечие е започвало в неделя – първия ден от седмицата на българите.

Връщайки се към китайският календар, коства си да се каже, че в българският календар последователността на детайлите е вода, огън, земя, дърво, метал. А последователността в китайския календар е – дърво, огън, земя, метал и вода.

Животинските фигури от древнобългарския календар са:

  • Свиня – докс; прасе; шопар;
  • Мишка –сомор; шъши;
  • Вол – шегор;
  • Барс – баръс; паръс;
  • Заек – дван;
  • Змей – вер; хала; кала; дракон; драгон; ламя; сил;
  • слав; сеслав; селев;
  • Змия – дилом; селен;
  • Кон – таг; так; теку; алаша; имен; именшегор;
  • Маймуна – писин; меямун; себек; шебек;
  • Овен – север; севар; сура; коч; рас;
  • Петел – тох; тах; таш; хелув;

Защо античният български календар се счита за по-точен от Григорианския календар?

 Защо античният български календар се счита за по-точен от Григорианският календар

Древният български календар е приет за по-точен от актуалния западен календар, който се употребява през днешния ден. Древнобългарският календар има 365 дни, 4 тримесечия, 52 седмици и 13 месеца, от които 13-ият се състои единствено от 1 ден (Новата година).

Така всички дни от седмицата и цифрата на дните от месеца са идентични за всяко тримесечие. Първият ден в годината постоянно е и първи ден от седмицата. Всяко тримесечие съдържа три месеца. Първият месец съдържа 31 дни, а вторият и третият – по 30 дни. Всяка дата в годината е на същия ден от седмицата за всички години. А всяка година е тъкмо копие на всяка друга. Такава класификация няма у никой различен календар по света и никой не е съумял да я реализира.

Ето за какво този календар се смята от ЮНЕСКО за най-точния календар в света! А за разлика от други български достижения към международната история и просвета, към момента никой не оспорва произхода на българския календар!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР