Български депутати реагираха остро срещу вчерашното изявление на премиера Република

...
Български депутати реагираха остро срещу вчерашното изявление на премиера Република
Коментари Харесай

Наши депутати скастриха македонския премиер, който ни сравни с Русия


Български депутати реагираха остро против вчерашното изказване на премиера Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик. В него той си разреши да съпостави дейностите на България към страната му с тези на Руската федерация към Украйна.

В заявления от парламентарната естрада Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС и Павела Митева от Има Такъв Народ не се поколебаха да разгласят тона за неприемлив и приканиха България остро да реагира.

Георг Георгиев съобщи:

Не единствено цинично, само че и безочливо е такова отношение към страна, която в последните 30 години е направила всичко допустимо, с цел да издига освен своя престиж, само че и престижа на своите съседи. И в случай че през днешния ден по някакъв метод някой си разрешава да ни съпоставя с Руската федерация, то да ние би трябвало доста съществено да му обърнем внимание и да отправим предизвестие. Но това предизвестие уважаеми сътрудници, би трябвало да бъде и към нас самите. “

На собствен ред Павела Митева уточни: „ Това е следващото доказателство, че многочислените отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до реализиране на мечтаните резултати. Подобен дипломатически скандал би събудил най-малко недоволството на политическите субекти във всяка една друга страна, само че не и в България.

Някои неща в живота и в политиката са непростими. Дано българската дипломация да покаже, че не са непоправими “.

А ето какви думи си разреши да употребява министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски през вчерашния ден: „ Дискурсът, употребен от България към Северна Македония, за жалост, е доста сходен на дискурса, употребен от Руската федерация към Украйна. “

Според Ковачевски обвиняванията, изказани на срещата „ от страна на представителя на България, са изцяло неоснователни и идват от страна, която не зачита решенията на Европейския съд за правата на индивида и стандартите на Съвета на Европа в региона на правата на индивида “.

Нелепото му изявление беше предизвикано от думите на вицепрезидента Илияна Йотова пред общия спор „ Обединени за Европа “, който се организира в границите на четвъртата среща на Съвета на Европа в Рейкявик. Тя приказва за потвърденото нееднократно редовно потъпкване на правата на българите в РСМ. В подтекста на главните правила на организацията за ценене на човешките права вицепрезидентът напомни поредицата от случаи на експанзия против хора поради декларираната им българска еднаквост, както и приемането на специфичния закон против сдруженията.

В Република Северна Македония има черни описи на българи, които не се позволяват на територията на страната. В тях без никакви мотив е и български евродепутат. Това е груба провокация към общите европейски полезности и към всичко, което построява нашата общественост – единение, взаимност, взаимно почитание. Най-опасната наклонност е необятно публикуваният език на омразата към прилежаща страна, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз “, акцентира напълно основателно Илияна Йотова.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР