Български автобуси от четири часа са на сръбско-унгарската граница в

...
Български автобуси от четири часа са на сръбско-унгарската граница в
Коментари Харесай

Заради проверки за мигранти! Български автобуси са блокирани от часове на сръбско-унгарската граница

Български рейсове от четири часа са на сръбско-унгарската граница в така наречен " ничия територия ", оповестява БНР по информация на Ситуационния център на Министерството на външните работи.

Сигналът за блокираните ни сънародници е получен тази заран, а хората са ориентирани да поддържат връзка с българското посолство в Будапеща, което да окаже подпомагане.

25 рейса, измежду които и 3 български, не престават да стоят с часове на граничния пункт и никой на място не ги осведоми за повода, съобщи Българска национална телевизия.

След диалог с Посолството на България в Унгария те са получили информация, че управляващите правят инспекции за мигранти и това е повода за забавянето. От Посолството ни в Унгария обявиха за " По света и у нас ", че са в непрекъснат контакт с нашите сънародници.

По последна информация някои рейсове, пренасящи българи по маршрута, към този момент са потеглили. Причината за бавното прекосяване през границата са засилени гранични инспекции, въведени освен от унгарска страна, само че и на равнище Европейски съюз. От Посолството предлагат туроператорите да предизвестяват пасажерите за границите със засилен надзор, както и да им обезпечават храна и вода.

" За страдание обаче досега не виждаме такива инспекции, в който и да е от рейсовете. Автобусите просто стоят блокирани. Абсолютно нищо не се случва. Никой не ни споделя какъв брой време ще стоим тук. Чухме, че можем да стоим още 10 - 15 часа. Никой не може да ни даде никаква гаранция и общо взето ситуацията излиза отвън надзор, тъй като нямаме толкоз доста храна и вода. Изтича времето на водачите, с които пътуваме, надлежно даже да минем границата, още веднъж би трябвало да спрем в нищото, с цел да изчакаме още веднъж момента, в който можем да тръгнем - още веднъж без храна и без вода и в действителност ситуацията е отвън надзор ", съобщи за националната телевизия Ива Стойкова.

Очаква се по-късно денем от Ситуационния център още веднъж да осъществят връзка с българските жители, които пътуват към Австрия.

Една от пътуващите изясни, че става въпрос за проведена екскурзия към Виена. Автобусът на дамата бил цялостен с деца, а в един от другите български рейсове имало и бременна жена.

" Нямаме толкоз храна към този момент задоволително, нито вода. Звъняхме на посолството в Унгария, където ни дадоха отговор, че текат съществени инспекции, поради че Унгария е външна граница на Шенген за емигранти, само че досега в нито един от рейсовете не виждаме фактически да текат инспекции. Просто борбата към 25 рейса стоят блокирани и не се случва безусловно нищо. Унгарските управляващи безусловно никакви пояснения не ни дават. Търпението на всички се изчерпа. Децата са към този момент изморени, изнервени и гладни. Нямаме тоалетна даже. Буквално сме в нищото. Ужасно е ", описа в ефира на БНР обстановката Елеонора Стойкова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР