Български археолози откриха най-древната кръчма по нашите земи. Находката на

...
Български археолози откриха най-древната кръчма по нашите земи. Находката на
Коментари Харесай

Най-древната кръчма е открита в Търговище

Български археолози откриха най-древната механа по нашите земи. Находката на специалистите, ръководени от професор Николай Овчаров, е направена в град Търговище.

В средновековната механа професор Николай Овчаров и локалният археолог Ангел Конаклиев са разкрили огромно количество чаши, както и десетки монети и украшения, поради което са уверени, че откритата постройка в предишното е била механа.

В откритата кръчма е открито огромно количество стъкло, което е било удостоверение за благосъстояние в Средновековна България.

В предишното град Търговище е бил прочут с името Мисионис а близостта му с първите български столици – Плиска и Преслав, го прави притегателна точка за доста знатни особи през Средновековието.

Археолозите са останали впечатлени и от откритите стъклени чаши, в които българите са пиели вино в средновековната механа.

Подобни антични кръчми са намирани в доста римски градове, в това число и в Помпей.

Учените считат, че в античният град Мисионис са живеели най-вече богати за времето си хора. Освен първата механа, употребяваща стъкло, градът е разполагал и с първата комерсиална адвокатска фирма, при чиито разкопки бяха открити доста монети.

 Монети

През XIV век средновековният Мисионис оказва мощна опозиция на османските нашественици, поради което той е опожарен. След това хората се реалокират да живеят в равнината и градът стартира да носи турското име Ески Джумая, което в превод значи остарял, античен, петъчен пазар.

Разкопките на професор Овчаров и екипа от локални археолози са финансирани от община Търговище, като по плана са вложени над 30 000 лв..

Ангел Конаклиев споделя, че град Търговище през Средновековието е бил знак на царската власт и ръководството на страната.

Разкопките на учените не престават, тъй като по техни прогнози край Търговище има и доста здания от IV-VI век. Освен монети и украшения измежду последните находки на археолозите са и предмети от кост, в това число и елементи от костни гребени, с които средновековните дами решели косите си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР