Български алпинисти, намиращи се в момента на един от базовите

...
Български алпинисти, намиращи се в момента на един от базовите
Коментари Харесай

Личният шерп на Христо Проданов разказа за последния му ден (СНИМКА)

Български алпинисти, намиращи се сега на един от базовите лагери на Еверест, са се засекли там с последния човек, видял жив Христо Проданов. Чованг Ринджи – персоналният шерп на трагично починалата българска легенда в алпинизма, споделил с тях какво се е случило във съдбовния ден преди към този момент 37 години, написа Корнер.

Ето вълнуващият роман на планинарите, изработен във фейсбук групата „ Виртуални пътешествия по света “:

„ Вчера беше един от най-емоционалните дни в нашето пътешестване! В Намче Базар сме и се срещаме инцидентно (или не) с… персоналния шерп на Христо Проданов – Чованг Ринджи. Христо Проданов, хора! – първият български планинар, който изкачва Еверест.

Същият Христо Проданов, за който цяла България тръпне до последния момент на 21 април 1984 година

Върнахме се 40 години назад… Ринджи (днес на 81 г.) – доста деятелен и с бистра памет, ни споделя по какъв начин рано сутринта към 4 часа двамата потеглят да нападат върха по страховития Западен гребен.

На към 8500 м, падаща с О2 бутилка от горе, удря Ринджи в гърдите и той стартира да плюе кръв. Христо му споделя да се прибира в лагера и продължава самичък към върха… за жалост остава там вечно.

 Личният шерп на Христо Проданов описа за последния му ден (СНИМКА)

Може да ви се коства необичайно, само че очите на Ринджи отново бяха насълзени при спомените за българина. Подарихме му български байрак и го поканихме в България (на наши разноски), с цел да види какъв брой красива е нашата страна и какъв брой доста хора го познават (той в никакъв случай не е излизал от Непал).

Питаме го какво мисли за новото потомство алпинисти като Нимсдай Пурджа, а той с усмивка споделя:

„ Вече е по-лесно, има свежа храна и повече опит “.

P.S: имаме и видео от първата ни среща с Чованг Ринджи, надяваме се да се качи скоро “, написаха родните алпинисти във фейсбук.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР