Българската телеграфна агенция /БТА/ откри пресклуб в румънската столица Букурещ.

...
Българската телеграфна агенция /БТА/ откри пресклуб в румънската столица Букурещ.
Коментари Харесай

Българската телеграфна агенция откри пресклуб в румънската столица Букурещ

Българската телеграфна организация /БТА/ откри пресклуб в румънската столица Букурещ. Това е и първата медия от страната, която отвори собствен офис в северната ни съседка. Сред формалните посетители беше и регионалният шеф на Русе Анатоли Станев. Кореспондент на Българска телеграфна агенция в румънската столица ще бъде Мартина Ганчева. Досега тя бе координатор на Българска телеграфна агенция в София за българските медии и общности по света. Областният шеф ѝ пожела да продължи да отстоява най-високите професионални стандарти в сферата публицистиката, като показва събитията обективно и независимо, както и до момента е правила. „ Пред Вас има необятно поле за работа, имам вяра, че ще си партнирате по отличен метод с румънските си сътрудници. Сигурен съм, че доста недоразказани истории ще бъдат съпреживени посредством Вашите изявления “, съобщи Станев и уточни, че сходни тематики са свързани най-вече с историята, културата, туризма и общото развиване на двете страни. Според него едни от най-значимите въпроси са свързани с построяването на българска черква в Букурещ, както и ориста на Солаковия хан. „ Обществеността разчита на вашата тествана и цялостна информация, като национална организация “, добави още регионалният шеф и означи, че Българска телеграфна агенция е измежду образците за контрапункт на дезинформацията и подправените вести.



Събитието се организира на датата, на която Румънската православна черква уважава паметта на българската Св. благоверна Теофана Басараб, която е първата брачна половинка на Йоан Александър, чието ръководство съответствува с един от най-тежките интервали от историята на Балканите, само че все пак той съумява да преведе страната ни през него. На 24 май тази година в Букурещ тя бе канонизирана. Любопитен факт е, че тя е ктитор на църквата „ Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат “, или по този начин наречената Съборена черква. Според Станев популяризирането на сходни тематики, като се изключи че има извънредно мощен резултат върху развиването на културата, е и причина за привличане на още повече румънски туристи, които по принцип са много религиозни. Офисът на пресклуба се намира на ул. „ Patriei “ 2. Наименованието на улицата има и преносен смисъл и в превод припомня за родната стряха. Неслучайно регионалният шеф подари на пресклуба картина на Русе, изобразяваща емблематичната за града улица „ Александровска “. Припомняме, че Мартина Ганчева е родом от Русе.

Медийните средища на Българска телеграфна агенция, отвън границите на страната, към този момент са четири - в Скопие, Република Северна Македония, Босилеград, Сърбия, както и в Тараклия, Молдова и Букурещ, Румъния. С тях и плануваните до края на годината нови пресклубове в Габрово и Силистра, общият брой на пресклубовете на Българска телеграфна агенция у нас и в чужбина, ще стане 27.

За да се даде глас на българските общности по света беше основана и рубриката БГ Свят в Българска телеграфна агенция. Чрез свободния достъп до организацията те могат да стигнат до жителите на всяко обитаемо място, а посредством излъчванията на британски – и до всяка точка в чужбина. Разкриването на пресклубове в страната и чужбина е част от политиката на организацията, обединена под марката Национален пресклуб Българска телеграфна агенция. Те са място за другарство сред медии и представители на бизнеса, политиката, културата и спорта. В тях се провеждат конференции, полемики, изложения и други събития, на които институции, организации и жители могат да насочат послания и да огласяват вести от района. Целта е те да се трансфорат и в място за обмяна на професионален опит сред представители на другите медии, както и за образования на публицисти.

На събитието участваха още посланикът на България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, посланикът на северната ни съседка в София Н. Пр. Бръндуша Предеску, представители на двете посолства, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев, генералните шеф на Българска телеграфна агенция и AGERPRESS Кирил Вълчев и Клаудия Николае, генералният шеф на Департамент „ Комуникация и обществена дипломация “ към външното министерство на Румъния Андрей Църня, изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, общественици, а също и Русенският митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, който освети офиса.

Станев е в Букурещ по покана на министъра на културата на Румъния Н. Пр. Лучиан Ромашкану и посланикът ни там Н. Пр. Радко Влайков. По-късно денем той ще посети взаимната галерия на Българска телеграфна агенция и AGERPRES във връзка 30-ата годишнина от подписването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред Румъния и България и 15-ата годишнина от присъединението на двете страни към Европейския съюз. Областният шеф ще участва и на гала-концерт под патронажа на президентите на Румъния Клаус Йоханис и на България Румен Радев.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР