Българската страна работи в подкрепа на усилията за реформа на

...
Българската страна работи в подкрепа на усилията за реформа на
Коментари Харесай

Министър Радев: България подкрепя не само ВЕИ, но и нисковъглеродните енергийни технологии

„ Българската страна работи в поддръжка на напъните за промяна на структурата на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз. “

С тези думи българският министър на енергетиката Румен Радев стартира изявлението си на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации, енергетика ”, част „ Енергетика ”, извършено в Люксембург.

„ Предложените регулаторни ограничения биха съдействали за обезпечаване на дълготрайна непоклатимост на пазара и цените в границите на енергийния преход в Европейски Съюз, гарантиране на сигурността и достъпността на доставките в средносрочна и дълготрайна вероятност, както и реализиране на задачите за енергийна самостоятелност на Европейски Съюз “ , добави министър Радев. Той акцентира, че България поддържа слагането на акцент освен върху ВЕИ , само че и върху нисковъглеродните енергийни технологии, които се характеризират с ниски оперативни разноски и способстват за реализиране на климатичните цели на Европейски Съюз.

Министър Радев съобщи, че е значимо промяната на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз, с която ще се разшири обсегът на докладване на данни, да не докара до прекалено увеличение на административната тежест, както и да не се позволява увеличение на риска за пазарните участници от неспазване на произлизащите отговорности.

Що се отнася до усилването на ролята на Агенцията за съдействие сред енергийните регулатори /АСЕR/, министър Радев препотвърди българската позиция, че регулаторните органи следва да останат с водеща роля по надзора, използването на възбраните по регламента и реализиране на нужните инспекции. Той регистрира постигнатия компромисен баланс в наредбите , засилващи ролята на АСЕR, и произлизащите отговорности за националните регулаторни органи.

Новите правила на европейския енергиен пазар имат за цел да понижат зависимостта на цените на електрическата енергия от нестабилните цени при изкопаемите горива и да предпазят потребителите от внезапни ценови скокове, каквито се следиха при енергийната рецесия от предходната година.

В рамките на Съвета енергийните министри разискаха законодателните оферти от пакета на Европейска комисия за възстановяване на дизайна на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз . В резултат бе реализиран общ метод по Предложението за промени в Регламента за възстановяване на отбраната на Европейски Съюз против манипулиране на пазара /REMIT/. По предлагането за Регламент за възстановяване дизайна на електроенергийния пазар работата продължава на техническо равнище по основните дискусионни въпроси с оглед намиране на компромисен и уравновесен текст , подобаващ за целия Европейски Съюз.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР