Българската столица София беше напълно подновена, за да посрещне официалните

...
Българската столица София беше напълно подновена, за да посрещне официалните
Коментари Харесай

АФП: Захлупената от смог София е почистена за домакинството на европредседателството


Българската столица София беше изцяло възобновена, с цел да посрещне формалните лица от Европейски Съюз за утрешното разкриване на българското председателство от Европейския съвет, само че остана захлупена от смог, написа Агенция Франс Прес в репортаж от София, съобщи БГНЕС.

Най-бедната, само че и най-евроопитмистичната страна членка на блока приключи скъпо възобновяване на Националния замък на културата, издигнат през 1981 по време на комунистическия интервал, с цел да семейства на срещите по време на 6-месечното ротационно председателство. Столичното летище стана по-лесно налично след прибързаното довеждане докрай тази седмица на ново скоростно трасе, което го свързва с булеварда, водещ към центъра. Електрически коли бяха наети, с цел да возят делегатите от Европейски Съюз, с което България желае да покаже решимостта си за запазване на околната среда.

Но София остава една от най-замърсените столици на Европа поради извънредно неприятното качество на въздуха – проблем, който, за разлика от дупките по пътищата, няма по какъв начин да бъде прикрит. Както всяка зима, гъст смог похлупва столицата, защото дърва и въглища се употребяват за отопление, а остарелите коли са на всички места.

Концентрацията на фини частици във въздуха на София в сряда беше 4 пъти над целесъобразния предел, съгласно данни от организацията за запазване на околната среда.

В опит да подобрят ситуацията, столичните общински управляващи подредиха основните булеварди да бъдат измити и сложиха специфични газови анализатори в основния полицейски пункт за ревизия на транспортните средства.

Скорошни данни демонстрират, че 43 % от колите в България са на повече от 20 години, като едвам 3,6% от транспортните средства са на по-малко от шест. Софийският общински съвет би трябвало да заседава на 25 януари и да разиска по-спешни ограничения в дните на най-голямо замърсяване – като по-евтини билети за градския превоз и ограничавания за влизането на коли в центъра на града.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР