Българската православна църква много по-лесно би изпълнила своите ангажименти, ако

...
Българската православна църква много по-лесно би изпълнила своите ангажименти, ако
Коментари Харесай

Мутафчиев: Канонът е на наша страна - да изпълним обещанията си към Македонската църква

Българската православна черква доста по-лесно би изпълнила своите задължения, в случай че търси поддръжка от българското общество и държавност. Това съобщи в предаването „ Преди всички “ Петър Мутафчиев от Българско сдружението на родовете от Македония във връзка с настояването от края на предходната година на Македонската православна черква към българската за признаването на независимостта й.

Той напомни, че по този мотив е била основана комисия в Светия синод. Според него тя би трябвало да изиска среща с Министерския съвет, външното ни министерство и президентството, с цел да запознае институциите с съответните си планове.

„ Тя трябваше да стартира да договаря с останалите православни църкви, т.е. ние да бъдем един медиатор за каноничното признание на Македонската православна черква. Във връзка с това бяха нашите упования за визитата на архиереи на Българската православна черква в Истанбул и присъединяване в тържествата по случай 140-годишнината от Освобождаването на България на съветския патриарх. Това са две значими срещи сред висши клирици, които могат да оказват помощ в този развой. За страдание, ние не можахме, и българското общество, да разбере какво тъкмо е станало и каква е позицията както на вселенския патриарх, по този начин и на съветския патриарх. Аз също се учудих и от мълчанието на медиите по този въпрос “.

Мутафчиев акцентира, че страната ни не е съгласна с позицията, че този въпрос би трябвало да се позволи сред Сръбската и Македонската православна черква:

„ Канонът е на страната – ние да поемем ангажимент и да осъществим своите обещания към Македонската православна черква. От 1968 година стои този въпрос открит. Поради сходни и политически, и църковни спънки той не може да бъде решен “.

Петър Мутафчиев оцени визитата на премиера Бойко Борисов в Македония позитивно: „ Това, което стана, е в полза на укрепване на връзките сред България и Македония “.

Тази вечер Македонският теоретичен институт провежда Лектория на тематика „ Отношенията сред Българската православна черква и Македонската православна черква ”.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР