Българската православна църква чества празника вход Господен в Йерусалим (Цветница,

...
Българската православна църква чества празника вход Господен в Йерусалим (Цветница,
Коментари Харесай

Цветница е!

Българската православна черква празнува празника вход Господен в Йерусалим (Цветница, Връбница). По този мотив във всички епархии на Българската православна черква в неделя ще се отслужи Златоустова Света Литургия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната литургия в храма „ Св. Александър Невски ” и ще благослови вярващите за празника.

Цветница е християнски, набожен и национален празник, който се чества както в православната, по този начин и в католическата и протестантската черква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.

На този ден християнската черква чества влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос идва в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него облеклата си и маслинови клончета.

Имен ден честват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР