Българската православна църква чества паметта на двама светци. Това са

...
Българската православна църква чества паметта на двама светци. Това са
Коментари Харесай

Почитаме паметта на двама светци, имен ден имат

Българската православна черква празнува паметта на двама светци. Това са преподобни Макарий Велики и свети Марк, свещеник Ефески.

Свети Макарий Египетски е роден през 301 година в Горен Египет. 30-годишен се отдръпнал в Нитрийската пустиня (в падината Уади Натрун западно от делтата на река Нил) и там се подвизавал като аскет цели шестдесет години. От самото начало Макарий се отличил с огромно старание в монашеския живот, по тази причина още в млада възраст бил възприеман от всички като нравствен дъртак (наставник). Всички го търсели за препоръки и директиви. На 40 години бил ръкоположен за духовник и поради добродетелния му живот Бог го удостоил с дара на изцеления и проницателност.

Свети Макарий непрекъснато общувал с Бог в своите горещи молебствия. Няколко пъти се срещал със свети Антоний Велики, от който почерпил нравствен опит. Прокопал в пясъка под килията си подземно помещение за молилня и там прекарвал всеки ден доста часове в молитвеното си предписание (лична поредност от молебствия, песнопения и поклони, които християните изпълняват). Заради отстояването на православната религия подвижникът на напреднала възраст бил подложен на гонене от арианския свещеник на Александрия Лукий, който го заточил на остров в река Нил. Завърнал се по-късно в своята обител, преподобният Макарий умрял в мир през 391 година, на 90 години, като оставил памет за популярен подвижник.

Свети Марк Ефески е роден през 1392 година в Цариград. Бил талантлив юноша и получил положително обучение. Запознал се с учението на исихазма и на 25 години станал духовник. Изявил се като отличен богослов и химнописец. През 1436 година бил определен за митрополит на Ефес. Участвал във Фераро-флорентийския събор за сплотяване на Източната и Западната черква, където единствен със мощни доводи се противопоставил на безпринципното обединяване. Така унията била осуетена и от този момент Марк Ефески е уважаван като бранител на православието. Починал в 1444 година на 52 години.

Имен ден честват хората, носещи имената Макарий и Марк. Първото идва от гръцкото „ Макариос ” (Μακάριος), което значи „ благословен ” или „ блажен ”. Марк пък идва от Марс, древноримския господ на войната, на който е наречена едноименната планета в нашата Слънчева система.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР