Българската полиция има хроничен проблем - тя обича да бие

...
Българската полиция има хроничен проблем - тя обича да бие
Коментари Харесай

Накажете полицаите биячи

Българската полиция има продължителен проблем - тя обича да бие и не й пука. И това не е от през вчерашния ден и оня ден. Няма митинг през последните 30 години, на който служителите на реда да не бият протестиращи, публицисти и изцяло почтени безусловно безсмислено. В множеството случаи го отнасят почтени, които нямат нищо общо с тези, които хвърлят камъни и запалителни субстанции против униформените. Полицаите не опазват публичния ред, те хукват като глутница по улици и градинки надалеч откакто митингът е разпилян и помилат от пердах този, на който попаднат. Следват инспекции и минимални, даже алегорични санкции.

Основният проблем на Министерство на вътрешните работи е, че за толкоз години народна власт в министерството не са разбрали, че то не е наказателен орган и е застинало някъде надалеч преди 1989 година. Всеки опит за промяна в него среща гневна опозиция. Полицаят не може да употребява властта си, дадена от Закона за Министерство на вътрешните работи, с цел да млати беззащитни хора. Защото в член 3, алинея 2 на същия този закон се споделя, че министерството действа на правилото " ценене и гарантиране на правата и свободите на жителите и тяхното достолепие ". Това е надалеч от случките с гонене на протестиращи по градинки и седящи в заведения жители и пребиването им с палки.

Проблемът на българските служители на реда е, че още не са разбрали, че живеем в цифрова епоха и всеки носи фотоапарата си в джоба си и че всички тези изстъпления стават забележими за обществото. И обществото единствено се ожесточава, като вижда полицейското принуждение.

Наглостта на министър Калоян Стоянов, който в желанието си да се хареса на служителите на реда застава компактно зад тях и пита за какво протестиращите палят кофи за отпадък, вместо да търси отговорност.
Реклама
Проблемът е, че подобен е манталитетът на българските служители на реда, завещание от комунизма. Затова стана сензация служителят на реда, който оказа помощ по време на бедствието в Царево, а отводът от рушвет на катаджия става вест в медиите.

Полицаите просто би трябвало да оказват помощ на хората, а не да ги бият. И до момента в който няма съответно осъдени чиновници на Министерство на вътрешните работи, които надвишават правата си, а всички ги оправдават, в това число и министърът им, след идващите митинги отново ще има пребити.
Свързани публикации Родната полиция ни гази 2, еп. " Пернишка покруса " 24 ноември 2023, 06:20 Мътна и кървава: Историята на нападението в Стара Загора 3 август 2023, 08:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР