Българската петролната и газова асоциация (БПГА) обяви, че напуска КРИБ,

...
Българската петролната и газова асоциация (БПГА) обяви, че напуска КРИБ,
Коментари Харесай

В търговията с течни горива се върти голям сив бизнес

Българската петролната и газова асоциация (БПГА) разгласи, че напуща КРИБ, защото работодателската организация не е съгласувала с нея мнението си във връзка с Закона за горивата. Вестник "БАНКЕРЪ " научи, че от месец и половина Петролната асоциация членува както в КРИБ, по този начин и в Българската стопанска камара, която на собствен ред поддържа норматива. Така се получи конфликт на ползи сред двете организации. По тематиките за връзките в бизнеса, за самия закон и за жалбата на омбудсмана Мая Манолова до Конституционния съд разговаряхме с Андрей Делчев - изпълнителен шеф на БПГА.

Г-н Делчев, за какво се получи този ерес сред браншовите и работодателските организации във връзка с Закона за горивата

- Не мога да отговоря за какво КРИБ внесе такова предложение, не мога да обясня за какво го внася без да го съгласува с нас, като предан член и единствената представителна организация на петролния бизнес. Но по този начин или другояче, това е решило управлението на КРИБ, внесли са го. Ние научихме постфактум. Не считаме, че това е естественият метод за връзка сред управлението на КРИБ и членовете. Затова считаме да напуснем КРИБ. Тези, които са оценили задачата на закона като в действителност битка със сивия бранш са застанали на друго мнение.

Но на последната среща на БПГА с медиите Вие изказахте подозрения, че може да стигне до проблеми с приемането на секторния закон...

- Имахме съмнения, тъй като този закон внася съществени промени в бранш на горивата, тъй като изисква изсветляване на бранша и би бил средство за понижаване на сивия бранш в петролния бизнес. В търговията с течни горива се върти огромен сив бизнес, т.е големи пари. Тези големи пари няма да стоят безучастни и да гледат по какъв начин им се затваря бизнесът. Те биха потърсили легални средства да се попречи. Затова предполагахме, че ще има някаква форма на опозиция.

Не споделям никога, не ме разбирайте погрешно, че някакви незаконни пари са отишли в КРИБ и са ги подбудили да вземат такова решение. Казвам просто, че всяка наранена група търси метод да прокара своите ползи.

Каква е повода от известно време Петролната асоциация да членува редом в БСК и КРИБ?

- В момента, в който ние кандидатствахме в Стопанската камара, това се случи след десетина години, в които ние сме били лоялни, правилни членове на КРИБ. И в никакъв случай не сме имали проблеми. Представители на асоциацията и аз, персонално са били, в Управителния съвет на КРИБ. Не сме очаквали дейности, ориентирани против някои от членовете, в съответния случай против нашите ползи.

Не е нито нелегално, нито аморално да се членува допълнително от една работодателска организация. Преди няколко месеца нашият Управителен съвет реши, че бихме могли да си позволим да аплайваме и да ни одобряват в Стопанската камара. Когато кандидатствахме в БСК, не сме очаквали, че ще имаме паники с КРИБ. Нито сме възнамерявали някакви аварийни ходове. Това, което се случи в последните два-три дни за нас беше цялостна изненада.

Как оценявате жалбата на омбудсмана Мая Манолова до Конституционния съд?

- Омбудсманът Мая Манолова има професионални задължения, свързани със отбрана на правата на хората. Така е решила, по този начин е направила. Предлагали сме среща с нея, с цел да разбираем причините на закона, доколкото ние работим в този бранш. Не сме се срещнали непосредствено с нея. Приемаме, че задачите й са тъкмо такива, каквито са декларирани.

Да чакаме ли нови промени в Закона за горивата преди влизането му в действие?

- Има неща в закона, които би трябвало да бъдат изчистени. Никога не сме твърдели, че този закон е идеален. Той няма и по какъв начин да бъде, тъй като това е първият секторен закон. Веднага след приемането започнаха да изникват недостатъци, което не е извънредно в практиката на Народното събрание. Но тези недостатъци в този закон не постановат прекъсването му. Те можеха да бъдат отстранени в придвижване. Законът можеше да влезе в действие, да се задейства административното му използване и Народното събрание да промени тези текстове, които са несъвършени. Поне до момента не съм чул някой от ръководещата коалиция да желае анулация на този закон. Аргументите на министъра на стопанската система бяха, че има текстове, които следва да бъдат оправени и пропуски, които следва да бъдат запълнени. Но това можеше да се случи в придвижване.

Още по тематиката
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР