Българската памет за героите не е преходна, а вечна. Неувяхваща

...
Българската памет за героите не е преходна, а вечна. Неувяхваща
Коментари Харесай

Герои и дейци на Руско-турската война – генерал Скобелев

Българската памет за героите не е преходна, а безконечна.

Неувяхваща е славата и известността на ген. Михаил Скобелев измежду българския народ.

В нашата страна има  6 селища, които носят името „ Скобелево ”, 45 улици и булеварди в разнообразни градове и села са кръстени на името му, градският парк в гр. Плевен се споделя Скобелев парк, има музей, отдаден на Скобелев, учебно заведение в Стара Загора носи неговото име, както и има голям брой монументи, бюстове и барелефи с облика на „ Белия военачалник ”. Край гр. Пловдив е гробът на неговата майка – Олга Скобелева и има построен парк- комбинация Скобелева майка.
 На 3 март: Казанлъчани се поклониха пред паметника на ген. Скобелев
         Паметник на военачалник Скобелев в Казанлък, подарен от Национално Движение Русофили

Той е роден на 29.09.1843 година в Санкт-Петербург в семейство на потомствени дворяни и висши военни. Завършва интернат в Париж, учи в Петербургския университет, служи в Полша и взе участие в потушаването на Варшавското въстание (1863-64г ), приключва Николаевската военна академия на Генералния щаб в Санкт-Петербург. От 1868г. е в Туркестан, взе участие в завладяването на Хива и похода против Кокан (1875г.). Превзема град Андижан. По това време е нараснал в сан генерал-майор и е първият съветски губернатор на град Фергана.

По време на Руско-турската война военачалник Скобелев е трансфериран в Дунавската съветска войска. Командва Кавказка-казашка бригада при обсадата на Плевен, създава проекта на офанзивата на Ловеч, взе участие в третата офанзива на Плевен и в зимното прекосяване през Стара планина. След борбата при Шейново на 27/28 декември 1877г. със стремителни дейности обезпечава разгрома и пленяването на турската войска на Вейсел паша.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР