Българската оръжейна компания ЕМКО, собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, разпространи

...
Българската оръжейна компания ЕМКО, собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, разпространи
Коментари Харесай

ЕМКО показа документи: Наши боеприпаси не са били взривени в Чехия

Българската оръжейна компания ЕМКО, благосъстоятелност на предприемача Емилиян Гебрев, популяризира документи, с които да потвърди, че няма връзка сред гърмежите в Чехия през 2014 година и договорка с в Украйна. Фирмата удостовери истинността на оповестената в следствие на Bellingcat преписка с чешката Imex, притежател на взривените хранилища.
ЕМКО реагират, откакто към този момент няколко пъти чешкият министър председател и президент приказваха за българска диря, потвърждавайки, че в складовете е имало боеприпаси на ЕМКО, предопределени за търговия в Украйна. Тази версия беше доказана и от публикация в " Ню Йорк Таймс ", която към този момент беше опровергана от българската компания.

От документите излиза наяве, че в писмо до ЕМКО от 3 октомври 2014 година - 13 дни преди гърмежите , чешките им сътрудници от Imex упорстват да им показват проект за изнасянето на своето въоръжение от техните хранилища. В противоположен случай ще ги продадат на свои клиенти, без да се прецизира кои са те.



Следва писмо от ЕМКО до Imex от 7 октомври, т.е. отново преди гърмежите, в което се дава отговор, че не има намерение да продава своето имущество.

" Предлагаме, в случай че Imex не може да продължи складирането на имуществото, тази услуга да бъде поета от друга чешка компания ", написа в документите.
Снимка: Bellingcat
" Тези два документа удостоверяват обстоятелството, че във времето преди, към и след гърмежите ЕМКО не е имала желание да мести боеприпасите или да ги продава някому. Напълно се опровергава и версията, че е предстояло превозване на стоката в България . Още по-невероятна е версията, че гърмежът е бил заложен и плануван да стане в България ", пишат ЕМКО.

Показано е и трето писмо - от Imex до ЕМКО от 4 ноември, т.е. към този момент 20 дни след гърмежите. От него излиза наяве, че количествата муниции на ЕМКО преди и след гърмежите са едни и същи, т.е. те не са били взривени.
Снимка: Bellingcat
" Тези три документа са част от цялостна кореспонденция, която би трябвало да разсее всевъзможни изказвания по отношение на както желанията на ЕМКО, по този начин и че задачата са били точно мунициите на ЕМКО. Според писмената позиция на чешката страна, при гърмежа на 16 октомври няма унищожени боеприпаси на ЕМКО . Дали това е по този начин, ние не можем да знаем, тъй като в никакъв случай след гърмежите не сме били позволени до нашето имущество, не знаем дали нещо от него е било унищожено и какви количества, " настояват още от оръжейна компания.

Според нея " единственият неопровержимо потвърден факт, свързващ терористичните актове в Чехия през 2014 година, в България през 2015 година и във Англия през 2018 година, е присъединяване в тях на едни и същи сътрудници на съветските специфични служби , Отряд 29155 на ГРУ ".

" Вероятно предстоят и нови разкрития и следствия за тяхната активност. В частност, липсват отговори на въпросите към гърмежите във ВМЗ Сопот на 21 март и 15 април 2015 година, които по това време бяха квалифицирани от формалните български органи като " бойкот ". Тези гърмежи също нямат нищо общо с ЕМКО ", пишат още от компанията.

Оттам настояват, че в никакъв случай не са отричали търговски връзки с Украйна, само че прецизират:

" В интервала на спора ние сме имали единствено един контракт за доставка на муниции, който е бил оскъдна част от интернационалната помощ за Украйна. Износът е бил осъществен непосредствено от България, като материалите са напълно създадени от няколко български компании, включително от ЕМКО. Този контракт е изцяло законен в Европейски Съюз, минал е цялата разрешителна процедура на тогавашното българско държавно управление в самия завършек на 2014 година и е единствено отчасти изпълнен до края на февруари 2015 година, с използването на Минските договорености, ".

От компанията насочат поредност от въпроси към българското държавно управление в оставка : " Няма ли управляващи в България, които би трябвало да знаят в елементи всичко, което се създава и изнася от България като военна продукция? Нима точно те не са издали всички позволения по въпросния контракт и освидетелствали експедицията към съответната дестинация? Защо трябваше ЕМКО да приканва управляващите да се срещнат с наличните документи? Нима българските управляващи не са си говорили с чешките по тези въпроси? Нима България и Чехия не са съдружници в НАТО и Европейски Съюз? ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР