Българската национална телевизия отказва да сключи договори за разпространение на

...
Българската национална телевизия отказва да сключи договори за разпространение на
Коментари Харесай

Сценаристи: БНТ отказва да сключи договори за разпространение на „Денят на бащата“ и „Войната на буквите“ в чужбина

Българската национална телевизия отхвърля да подписа контракти за разпространяване на сериалите „ Денят на бащата “ и „ Войната на буквите “ в чужбина. Това настояват сценаристите Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов в писмо, изпратено при започване на тази седмица до Съвета за електронни медии (СЕМ).

По думите им на 19 март 2021 година публичната телевизия е отказала да подпише контракт за разпространяване с компанията Goquest Media за сериала „ Денят на бащата “ „ след месеци на преписка и договаряния и след реализиране на взаимно единодушие по изискванията на договорката “. Сценаристите показват, че сериалът е получил „ Първа категория “ от Българска национална телевизия за художествените си качества и е бил в формалната селекция на форумите Série Series Fontainebleau и Venice International Film Festival – Gap Financing Market.

„ Този неочакван отвод лиши освен Българска национална телевизия от доходи, само че ощети създателите и актьорите, защото сериалът в никакъв случай по-късно не получи интернационално разпространяване. Щетите се мерят освен в пропуснатите финансови изгоди, само че и в отнемане от опция за интернационално креативно развиване на целия екип “, разясняват създателите в писмото. Допълват, че след излъчването на сериала през 2019 година от студията за телевизионни филми „ Екран “ (СТФ „ Екран “) са се обърнали към тях с предложение за вероятно написване на втори сезон на плана. „ Междувременно обаче в служба встъпи нов общоприет шеф на малкия екран, в чийто мандат се случиха всичките отводи за интернационално показване на въпросните планове и втори сезон по този начин и не беше осъществен “, споделят Маркова, Кертова и Иванов.

Според тях еднакъв е казусът с продукцията „ Войната на буквите “. Сценаристите показват, че сериалът е получил предложение за разпространяване от Film Bridge International, която е продуцирала и разпространявала едни от последните филми на Антъни Хопкинс, Ал Пачино, Браян Кокс, Клаес Банг. „ Българска национална телевизия отхвърля да подпише контракт без никакви причини “, разясняват създателите на писмото.

Те настояват още, че през месец юли тази година публичната телевизия е попречила присъединяване на „ Войната на буквите “ на фестивала за телевизионни сериали в Берлин (TV series Festival Berlin). Цитират публично писмо от форума, в което се показва, че „ селекционната комисия беше надълбоко впечатлена от цялостния новаторски метод, употребен във „ Войната на буквите “.

„ Бихме желали да изразим нашите дълбоки подозрения за целеустремен бойкот или небрежност при ръководството на плановете от публичната телевизия. И в двата случая Българска национална телевизия е изгубила и авторитет, и финанси, да не приказваме за пропуснатите материални и нематериални изгоди за създателите и актьорите. Това не просто блокира креативното развиване на десетки създатели и актьори, само че и развиването на цялата промишленост и считаме, че обществото би трябвало да получи отговори “, пишат сценаристите. „ В гилдията се популяризират разнообразни хипотези, повдигащи подозрения за това, че съответни продуценти и създатели са спъвани за сметка на други “, споделят те. Допълват, че изпълнителните продуценти на двата плана разполагат с цялата преписка, водена сред Българска национална телевизия, компаниите разпространители и фестивалната администрация.

По думите на сценаристите актуалният състав на Съвет за електронни медии, до който е адресирано писмото, показва „ трайно мощно изявена социална позиция във връзка със положението на медийната среда и основаването на качествено аудиовизуално наличие “.

Маркова, Кертова и Иванов приканват медийния регулатор да провежда обществено чуване или полемика с управлението на Българска национална телевизия във връзка с българското телевизионно филмопроизводство, финансирано от публичната медия, разпространяването на българския културен артикул в чужбина и основаването на удобна среда за осъществяване и разпространение в чужбина на български телевизионни продукции.

Писмото на сценаристите на „ Денят на бащата “ и „ Войната на буквите “ бе дискутирано по време на съвещанието на Съвет за електронни медии на 26 септември. Тогава членовете на медийния регулатор подложиха на гласоподаване доклада на генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков за интервала от януари до юли тази година.

„ За мен е по-добре да се свържем с огромните платформи, в сравнение с с медиатори. И това е правилото, по който работим като цяло “, разяснява Емил Кошлуков пред Съвет за електронни медии. Той заяви, че се водят договаряния с HBO за излъчването на няколко сериала, измежду които „ Войната на буквите “, „ Вина “, „ Порталът “, „ Под прикритие “, „ Денят на бащата “.

Генералният шеф на Българска национална телевизия сподели, че сега филми на публичната телевизия са „ по всички фестивали в света “. „ Ние ги изпращаме на всички фестивали, където можем да участваме и не са доста високи таксите. Но това няма връзка с дистрибуцията. Фестивалите оказват помощ и са потребни, само че те имат друга функционалност. Дистрибуцията я вършат огромните разпространители “, уточни той. Кошлуков добави, че малкия екран би взела участие в кръгла маса, на която да бъдат разисквани филмопроизводството и бъдещето на българските сериали.

Твърдението, че се договаря с HBO е „ въвеждане в илюзия “, пишат Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов в своя позиция през днешния ден. „ Да предоставиш сериалите за НВО България или в най-хубавия случай НВО за Балканите не значи международна дистрибуция “, разясняват те. Според тях сериалът „ Денят на бащата “ към този момент няма късмет за международно разпространяване, защото са минали четири години от неговото лъчение, а „ пазарът купува единствено нови планове “.

„ Обяснението, че Българска национална телевизия сортира фестивалите по отношение на таксата е също нерелевантно, защото таксата е платена от изпълнителния продуцент и присъединяване на фестивала по никакъв метод не е предполагал разход от страна на Българска национална телевизия “, споделят още сценаристите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР