Българската народна банка се включи в битката с високата инфлация

...
Българската народна банка се включи в битката с високата инфлация
Коментари Харесай

БНБ извади тежката артилерия срещу инфлацията: Какво следва за бурното кредитиране?

Българската национална банка се включи в борбата с високата инфлация в България, като извади най-тежкото оръжие от арсенала на паричната си политика – повишение на % на наложителните минимални запаси (ЗМР). За първи път от 2007 година насам финансовата институция протяга ръка към този инструмент, като задачата е да затегне отприщеното през последните години бурно кредитиране, което от своя страна въздейства на растежа на инфлацията.

С решение от 26 април Българска народна банка подвига от 1 юли запасите по привлечените средства от банките от с 2 процентни пункта – от 10% на 12%. Месец по-рано – от 1 юни – се повишава и ставката за привлечените средства от задгранични лица – от 5 на 10%.

Мотивите зад това решение са свързани с „ ускорените темпове на повишаване на потребителските цени, високия напредък на заплатите в частния бранш, мощното потребителско търсене и запазващия се висок напредък на заема за семействата “, показват от Българска народна банка. Според финансовата институция тази среда усилва рисковете за устойчивостта на банковата система и поддържането на ценова непоклатимост.

Как ще се отрази това на кредитирането?

Кредитирането в България се форсира бурно през последните години, движено от ниските лихвени проценти. Евтините пари разхлабиха коланите и заетите от семействата средства скочиха сензитивно – в края на 2022 година размерът има набъбна на годишна база с 14,6% до 33,127 милиарда лева Към февруари 2023 година той към този момент бе 34,5 милиарда лева (15,4% растеж по отношение на година по-рано).

Междувременно лихвите по ипотечните заеми варират сред 2,2 и 2,8%, което е под тези на Европейската централна банка (3,5%) и Федералния запас (5%). Централните банки на еврозоната и Съединени американски щати поетапно подвигнаха лихвите точно за преодоляване на високата инфлация. Лихвената политика на Българска народна банка обаче е обвързана с валутния ръб и се води по тази на ЕЦБ, само че със забавяне, по тази причина и равнищата в България към момента остават по-ниски.

Бурното кредитиране нагорещява стопанската система, като подтиква търсенето, а оттова и инфлацията. От друга страна високият напредък на заемите основава предпоставки и за нарастване на задлъжнялостта, както и за евентуални опасности от необслужване на отговорностите. Сега, посредством свиването на ликвидните средства за кредитиране се чака обстановката да се охлади.

Предприетата мярка за повдигането на наложителните минимални запаси „ ще изтегли част от настоящата свръхликвидност в банковата система и ще способства за понижаване на свободните запаси, с които банките могат да кредитират, създавайки тласъци за по-бързо и доста преместване на нарасналите лихвени проценти на паричната политика в еврозоната в цената на заемите “, показват от Българска народна банка.

По принцип запасите на банките в трезорите на Българска народна банка служат за отбрана на системата от финансови земетресения, само че и като антиинфлационно средство. Увеличаването на ставката в този момент значи, че комерсиалните банки ще би трябвало да отделят повече от своите пари, което автоматизирано ще свие размера на заемите, които ще са в положение да отпускат на жителите.

Решението идва, откакто по-рано тази седмица Българска народна банка даде сигнал за идно ускорение на лихвите през идните месеци.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР