Българската народна банка (БНБ) очаква външното търсене на български стоки

...
Българската народна банка (БНБ) очаква външното търсене на български стоки
Коментари Харесай

БНБ очаква ръст на външното търсене на български стоки и услуги

Българската национална банка (БНБ) чака външното търсене на български артикули и услуги да нараства на годишна база през първата половина на годината, като се предвижда темпът последователно да се забави по отношение на следения през последното тримесечие на 2021 година Това написа в постоянния тримесечен " Икономически обзор " на Централната банка.

За интервала януари-ноември 2021 година остатъкът по общото салдо на настоящата и финансовата сметка на България се намали по отношение на съответния интервал на 2020 година основно под въздействие на по-високия недостиг по комерсиалния баланс. През първата половина на 2022 година чакаме остатъкът по общото салдо на настоящата и финансовата сметка в % от Брутният вътрешен продукт да се увеличи по отношение на края на 2021 година, пишат специалистите на Централната банка, представени от Българска телеграфна агенция.

От края на третото тримесечие на 2021 година при депозитите на неправителствения бранш в банковата система се наблюдаваше наклонност към закъснение на годишния напредък. Запазващите се на доста ниски равнища лихвени проценти по депозитите, в комбиниране с ускоряващата се инфлация, най-вероятно подтикват икономическите сътрудници да пренасочат част от свободните си средства от спестявания към ползване или да търсят благоприятни условия за вложение, различни на депозитите, показват от Българска народна банка.

Растежът на заема за частния бранш продължи да се форсира, най-много под въздействие на мощното ускоряване при заема за семейства. През първата половина на 2022 година чакаме опазване на наклонността към последователно закъснение на растежа на депозитите на годишна база. Предвижданото закъснение в темпа на повишаване на частното ползване в действително изражение ще лимитира растежа на заема, считат в Българска народна банка. Същевременно към момента ниските лихвени проценти по заемите, в комбиниране с плануваната висока инфлация при потребителските цени и запазването на упованията за продължаващо покачване на цените на жилищата, ще подтикват търсенето на заеми от страна на семействата.

Според сезонно изгладените от Национален статистически институт данни през третото тримесечие на 2021 година действителният Брутният вътрешен продукт на България се увеличи с 0,6 на 100 на верижна база, с което доближи 99,8 на 100 от равнището си преди пандемията. Конюнктурните знаци през четвъртото тримесечие на 2021 година дават сигнали за продължаващ напредък на действителния Брутният вътрешен продукт с ритъм, подобен на този от предходното тримесечие. През първата половина на 2022 година чакаме растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се забави по отношение на следения през втората половина на 2021 година, като приносът на частното ползване ще се намали, а на вложенията в главен капитал ще нарасне в изискванията на засилена капиталова интензивност от страна на държавното управление.

Българска народна банка чака инфлацията да продължи да се форсира през първата половина на 2022 година Съществуват опасности за по-голямо повишаване на цените, произлизащи основно от вероятни промени в контролираните цени на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната сила след приключване на мораториума върху цените на тези услуги със период на деяние.

" Икономически обзор ", брой 4 от 2021 година, е показан на УС на Българска народна банка на съвещанието му на 24 февруари 2022 година В него са употребявани статистически данни и информация, оповестени до 31 януари. Описаните в този брой упования за икономическите процеси в България в кратковременен проект (до второто тримесечие на 2022 г.) са основани на макроикономическата прогноза на Българска народна банка, направена към 13 януари 2022 година, се прецизира в изданието. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР