Българската лекоатлетка Тереза Маринова е родена на 5 септември 1977

...
Българската лекоатлетка Тереза Маринова е родена на 5 септември 1977
Коментари Харесай

Днес рожден ден празнува родената в Плевен българска лекоатлетка Тереза Маринова

Българската лекоатлетка Тереза Маринова е родена на 5 септември 1977 година в град Плевен. Баща и Мончо Маринов е рекордьор на България по лека атлетика на 800 м тичане през 1974 година (1:47,7). Има двама братя и една сестра.

По-големият ѝ брат Цветомир Маринов е рекордьор на България по лека атлетика на 400 м тичане за юноши и втори на Европейското състезание за юноши в Недерхаза (1995). Висше обучение приключва във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “. Тренира при Светослав Топузов до есента на 1996 година, а по-късно при олимпийския първенец на същата дисциплинираност Христо Марков.

Баща имМончо Маринов е срещу това децата му да се занимават със спорт, само че още през идната година – 1983 година двамата стартират да упражняват лека атлетика скрито при Ваня Костова.

Това продължава и когато Тереза Маринова потегля на учебно заведение. Тя споделя на татко си, че е на занималня, само че вместо това върви на тренировки. Когато татко ѝ схваща за лъжата, с доста сълзи и увещания тя съумява да го убеди да продължи да спортува. През 1994 година Тереза Маринова стартира да жъне първите по-сериозни триумфи – става първа в тройния скок на интернационално съревнование в София измежду девойките от своята възрастова група и балканска шампионка за девойки – старша възраст в Атина.

През 1995 година на Републиканския шампионат в зала „ Фестивална “ – София, Тереза Маринова усъвършенства за трети път в рамките единствено на един месец националния връх по троен скок за девойки, а последният ѝ резултат – 13,40 м я подрежда на шесто място в международната класация за девойки по това време.

Същата година на Европейското състезание по лека атлетика за юноши и девойки надарената състезателка усъвършенства последния подложен от нея народен връх още два пъти и става европейска шампионка за юноши и девойки с резултат от 13,90 м.

Тереза Маринова приключва дейната си спортна кариера предиолимпиадата в Пекин през 2008г.На 1 февруари2011г. ражда щерка си Дарина.От пролетта на 2012 година работи вНСАкатопреподавателпо лека атлетика.

На 22 декември 2012 година ражда второто си дете. То е момченце и се споделя Калин.Има своя детска школа по лека атлетикаи е уредник на годишния състезателен празник „ Тереза Маринова и другари “, който е шампионат по лека атлетика за деца от 6 до 12 години.

По материали от Уикипедия
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР