"Българската комисия за финансов надзор единственото, което може да направи

...
"Българската комисия за финансов надзор единственото, което може да направи
Коментари Харесай

Кой ще върне парите на застраховалите се в Олимпик

"Българската комисия за финансов контрол единственото, което може да направи и тя го прави, е да ревизира дали дадена застрахователна компания съблюдава общите правила за работа в съответната страна. Но право да ревизира дали тази компания е във финансово здраве – българският регулатор няма ".

По този метод икономистът Владимир Каролев изясни в "Здравей, България ", че, съгласно него, КФН си е свършила работата по въпроса с банкрутиралата застрахователна компания "Олимпик ".

Какво се е случило на 10 май

"Гръцкият регулатор за финансов контрол осведоми с писмо нашия регулатор за банкрута на "Олимпик " и същият ден българската Комисия излиза с решение, с което не разрешава на "Олимпик " да издава нови полици, по съществуващи такива да уголемява покритието или да удължава периода им ", изясни Каролев.

От през днешния ден застрахованите в "Олимпик " остават без "Гражданска отговорност "

И продължи, че това решение на КФН е оповестено на уеб страницата им, както и всички банки в България са осведомени.

"Ако има някаква виновност Комисията, тя е, че може би е трябвало информацията да стане медийно притежание ", счита икономистът.

197 хиляди са българските жители, които са се доверили на "Олимпик ". От тях 110 хиляди са сключили тримесечна застраховка "Гражданска отговорност ".

"При тях сумите, които вероятно би трябвало да се върнат, са сред 3 и 33 лв.. Около 9 милиона общо би трябвало да се върнат на тези малко под 200 хиляди души. И по този начин междинната сума се получава по 45 лв. на човек ", разяснява Каролев.

Застраховател банкрутира, 275 хиляди остават без „ Гражданска отговорност”

Според икономиста по-големият проблем идва дали ще се възвърнат парите на хората, застраховали се в "Олимпик " за по-голяма сума, да вземем за пример застраховка за вреда.

Евентуалният излаз, който вижда специалистът е, страната да заплати компенсации , само че след делото за банкрут, като парите ще се дадат през Гаранционен фонд и Обезпечителния фонд, които са подписали съглашения със същата аналогична конструкция в Кипър.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов прикани ръководителя на ръководство "Застрахователен надзор” в КФН Ралица Агайн да напусне поста си.

Владимир Каролев разказа тази преживелица с британска сентенция, която споделя, че "когато публиката смята, че някой е отговорен, той е отговорен, без значение дали в действителност е по този начин ".

Какво се случи до момента по проблема в резюме

Вчера основният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция на КФН поради прекратяването на активността на клона на "Олимпик” в България. Предмет на инспекцията ще е и работата на Ралица Агайн.

Граждани проведоха митинг против "спането” на Комисията за финансов контрол.

Борисов за „ Олимпик “: Ще опитаме да помогнем

Премиерът Бойко Борисов свика среща в Министерски съвет с финансовия министър Владислав Горанов и управлението на Комисията по финансов контрол, с цел да обсъдят проблема с банкрутиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик”. След това вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева одобри в Министерство на външните работи посланика на Република Кипър Мариос Кундуридес.

Българска социалистическа партия изиска изключително съвещание на Народното събрание

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разгласи, че привиква изключително съвещание на Народното събрание, планувано за през днешния ден.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР