Българската Коледа събира средства за дете с пълна загуба на

...
Българската Коледа събира средства за дете с пълна загуба на
Коментари Харесай

Българската Коледа: Ели, която се научи да чува всеки звук в света на тишината

" Българската Коледа " събира средства за дете с цялостна загуба на слуха, което се учи по какъв начин да чува света към себе си. Вижте повече в репортажа на Татяна Йорданова.


Свят, в който не чуваш и тон, не е печален свят. Тъжен би бил, в случай че оставаш неразбираем.
Любомира Пешева, майка на Елица: На 6-месечна възраст разбрах, че не чува, че въобще няма никакъв остатъчен тон.
Ели към този момент е на 6 години. Въпреки че губи слуха си още преди да проходи, светът ѝ през днешния ден въобще не е печален, тъй като е имало кой да я повярва, че един ден тя ще може.
Таня Димитрова, слухово-речеви рехабилитатор: Тя мина границата на глухотата. Любомира Пешева, майка на Елица: В началото тя въобще не можеше да приказва, не познаваше звуците, не ги чуваше въобще.
Днес Ели чете, написа и счита.
Любомира Пешева, майка на Елица: И става все по-добър и по-добър говора ѝ.
За да стигне до тук обаче, Ели минава по своя специфичен път. Поставят ѝ имплант, с който да чува всеки тон.
Таня Димитрова, слухово-речеви рехабилитатор: Проговарянето не се случва с слагането на импланта. Той самичък по себе си е задоволителен, с цел да чува, само че непълен – с цел да схваща.
За да може да схваща, всеки ден тя посещава център за деца и младежи с повреден слух.
Любомира Пешева, майка на Елица: Когато започнахме да идваме в цетъра всеки ден, тя лека-полека стартира да ми демонстрира и какво учи тук, и по какъв начин е научила, че чува едно или друго нещо.

Таня Димитрова, слухово речеви рехабилитатор: Това е звука, който издава пералнята, това е звука който издава барабанчето. Стъпка по стъпка тя навлезе в света на звуците.
За четвърта поредна година Ели е едно от децата, за които " Българската Коледа " събира средства. Те ще ѝ оказват помощ да продължава всеки ден да посещава този център.
Любомира Пешева, майка на Елица: Ели има потребност да идва тук, тъй като тук има психолог, има слухово-речеви рехабилитатори.

Таня Димитрова, слухово-речеви рехабилитатор: Целта ни е в последна сметка, когато отиде в всеобщо учебно заведение, тя да се усеща пълноценна и равна. Тя е съвсем неразличима с чуващите си връстници. Любомира Пешева, майка на Елица: Въобще, щастливо дете е.

Таня Димитрова, слухово-речеви рехабилитатор: С ръцете си пее, а с тялото си танцува.
Не е мъчно да накараш Ели да се усмихне. Изглежда по този начин, като че ли в света ѝ в никакъв случай не е имало цялостна тишина. И постоянно е звучала музика. Защото някой е повярвал, че може.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР