Българската Коледа помага на пациентите и персонала на Специализираната болница

...
Българската Коледа помага на пациентите и персонала на Специализираната болница
Коментари Харесай

СБАЛ по детски болести Проф. Иван Митев получи от Българската Коледа апаратура за новородени

" Българската Коледа " оказва помощ на пациентите и личния състав на Специализираната болница за интензивно лекуване на детски заболявания " Иван Митев " в София. Благодарение на благотворителната самодейност, на лечебното заведение досега са дарени апарати за разнообразни отделения, които дават късмет за живот на децата и усъвършенстват тяхната диагностика, следене и лекуване.

Клиниката по детска нефрология и хемодиализа към този момент разполага с скъп уред за хемофилтрация на новородени, сподели началникът на клиниката доцент Мария Гайдарова, оповестява БНР.

" Дава опция на дребни бебета, в това число недоносени, с тегло над 2 кг. и бъбречна непълнота, да бъдат диализирани – нещо, което не беше допустимо досега ", споделя тя.

Вече има 5 деца, които се лекуват с този уред. Така се покачва шансът де да преодолеят острия си проблем, обвързван с невъзможността бъбреците да действат.

Доц. Гайдарова заяви още, че това е единственият уред, с който може да се реализира диализа на толкоз дребни деца и това им дава огромен късмет за живот.

Уреди, закупени със средства от " Българската Коледа ", са дарени и на Клиниката по неонатология.

" Имаме получени монитори за новородени деца, които са извънредно потребни, защото с тях се наблюдават непрестанно виталните функционалности – сърдечна периодичност, дихателна периодичност, кръвно налягане, засищане на кръвта с О2 ", разяснява доцент Ралица Георгиева, която е шеф на неонатологичната клиника.

В клиниката разполагат още с уред за цифрово проучване на очните дъна при недоносените деца, който също е облага от акцията " Българската Коледа ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР