Българската историография много по-точно от мейнстрийм македонската определя събитията, които

...
Българската историография много по-точно от мейнстрийм македонската определя събитията, които
Коментари Харесай

Николай Василев: Разказът ни за македонската идентичност е неточен, неясен и сбъркан

„ Българската историография доста по-точно от мейнстрийм македонската дефинира събитията, които са се случвали преди повече от 100 години. Но тя е изцяло безпомощна в разбирането на събитията, които се случват през последния век и които довеждат до образуването на македонската нация. “ Това сподели в изявление за БНР политологът Николай Василев, който на 5 юли ще показа книгата си „ Македонският идентитет “ в Театър „ Сълза и смях “ в София.
Нашата историография по никакъв метод не изяснява по какъв начин се е случил един толкоз комплициран развой като образуването на актуалната македонска нация , счита политологът.

„ Ние обичаме да слагаме, че това е едно просто решение на Коминтерна, един много безразсъден евфемизъм за Съветския съюз. Не може просто такова решение да сътвори нация . Много повече фактори са се случили през последните 100 години. “

Нашият роман за образуване на македонската еднаквост е неакуратен, неразбираем, погрешен, сгрешен , съобщи Николай Василев в предаването „ Преди всички “.

„ Македонската еднаквост оживя сега, в който средностатистическият македонец си сподели – боже мой, какъв брой добре, че сме в Титова Югославия, а не в Тодор Живкова България. Това е история, която ние също би трябвало да осмислим. Да бъдем малко по-смирени. Едно нахъсване, че, надали не, те са с промити мозъци, а ние, надали не, знаем всичко, каквото е станало , е доста контрапродуктивно. “

у нас Николай Василев дефинира като „ позитивно, само че мощно закъсняло събитие “.

Решението на проблема с РСМ е единствено и само на политиците, безапелационен е Василев. Той обаче уточни, че „ доста македонски историци стартират тези, изцяло съпоставими с това, което действително се е случило , историята такава, каквато е била и тук не приказваме за маргинални хора “.

Според Василев има исторически обстоятелства, които не могат да се заобиколят, само че не би следвало да е проблем това, че македонците се разпознават с техния македонски език, или че се разпознават с Гоце Делчев .

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР