„Българската индустрия и българското общество има загуба на 2 млн.

...
„Българската индустрия и българското общество има загуба на 2 млн.
Коментари Харесай

Бизнесмени-тарикати регистрирали 10 000 трудови злополуки като битови

„ Българската промишленост и българското общество има загуба на 2 млн. дни годишно от регистрирани злополуки. Около 10 хиляди злополуки минават като битови, те не са в статистиката “. Това съобщи пред БНР Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ „ Подкрепа “.
„ Проблемите са доста тежки, тъй като нямаме единодушие вътре в обществото, че злополуките са един огромен камшик и че те в действителност могат да съсипят живота на един човек, на едно семейство. Те постоянно идват ненадейно и с тежки последствия “, разяснява той.
Загоров акцентира, че доста хора - от притежателите на предприятия до самите служащи, вършат взаимни отстъпки с изискванията на труд. Той уточни, че систематичният метод в региона на сигурността и здравето при работа при вложенията дава някакъв резултат. Там, където не се влага обаче, нещата са ужасяващи, сподели Загоров.
Статистиката сочи към 3000 трудови злополуки с 92-ма починали, означи Загоров, само че добави, че действителността е друга: „ Злополуките, които се случват и имат последствия върху здравето на индивида – не произшествия или повреди, а злополуки, са към 13 – 15 хиляди, само че те не се записват. Не знам по какъв начин да се преборим с тази социална примиримост “.
Инспекцията по труда към този момент няма тези права, които имаше в миналото, акцентира още Загоров и изясни: „ Сега влиза инспекторът, посреща го длъжностното лице по сигурност и здраве при работа. Разговорите са – „ Нямате право на достъп до тук, запишете си. Ще ви осигурим достъп след 1-2-5 дни. Има и предприятия, в които контрольор не е влизал поради отдалечеността, а инспекторите не разполагат с коли, с бензин. Тогава какъв е този приоритет, когато няма задоволително запас за една ревизия да си прави инспекциите “.
Александър Загоров изясни какво би трябвало да се предприеме при положение на трудова акцидент: „ Първото нещо е злополуката да се записва. Второ – да се потърси юрист, в случай че няма синдикална организация, който да поеме уговорките към това да следи процеса. Задължително се оставят следи кой какво е желал от работодателя “.
От Областната ревизия по труда в Кюстендил твърдят, че трудовите злополуки понижават. През предходната година в района са регистрирани седем трудови злополуки. Бивши миньори обаче си спомнят за голям брой злополуки през годините.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР