Българската икономика през 2018 г. ще расте с по-бързи темпове

...
Българската икономика през 2018 г. ще расте с по-бързи темпове
Коментари Харесай

Брюксел: Икономическият ръст на България ще е 3.8%, на Европа - 2.3 

Българската стопанска система през 2018 година ще пораства с по-бързи темпове от общата на целия Евросъюз. А още по-добър ще е нашият индикатор във връзка с икономическото развиване на страните от еврозоната. Това излиза наяве от пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия. Според нея през актуалната година Брутният вътрешен продукт на България ще се увеличи с 3.8%. Доста по-слаб растеж – от 2.3 на 100, се предвижда за 28-те държави-членки като цяло. Близо двойно по-бързо икономическо развиване пък ще означи нашата страна по отношение на 19-те страни в еврозоната. За тях се предвижда стопански напредък от 2%.

В отчета на Европейска комисия обаче тези числа се дефинират като положителни. Силният стопански напредък в Европейски Съюз се резервира на фона на нови закани като нестабилни пазари, риск от прегряване и последствия от протекционизъм, отбелязва Еврокомисията, съобщи Българска национална телевизия.

В отчета на Брюксел се отбелязва, че упованията за България се покачват. Като основен мотор на растежа се показва вътрешното търсене. Докато приносът на чистия ни експорт се чака да стане негативен.

Рисковете за страната ни са външни поради отворената ни стопанска система. Повишената покупателна дарба, растежът на административните и енергийни цени ще ускорят инфлацията, показва Еврокомисията. Тя чака опазване на позитивните трендове на трудовия пазар, със мощно покачване на заплатите и повишаване на заетостта. Според Брюксел държавните ни финанси ще останат постоянни при удобната макроикономическа среда и макар растежа на държавните вложения и заплатите.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР