Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призова 45-ото Народно събрание

...
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призова 45-ото Народно събрание
Коментари Харесай

Хотелиерите поискаха целево подпомагане

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) прикани 45-ото Народно заседание незабавно да образува комисия по туризъм за целево подкрепяне на хотелиерския отрасъл.

Преди началото на летния туристически сезон няма ясни правила за организирането му в изискванията на пандемия, предизвестяват от организацията. И упорстват парламентарно показаните партии незабавно да вземат незабавни ограничения за избавяне на хотелиерския бранш, тъй като страната ще загуби милиарди вложения, а цели райони ще изгубят препитанието си.

Несериозно е държавни служители да изясняват в отговор на настояванията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за целево подкрепяне на хотелиерския отрасъл, че страната към този момент е дала помощи, само че на други браншове. Това е безусловно неглижиране на бранша, който способства самичък директно за сред 11 и 14 на 100 от Брутният вътрешен продукт, безапелационни са от Изпълнителното бюро на БХРА.

От там напомнят, че още в края на февруари са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с искане хотелиерският отрасъл да бъде подкрепят с 30 на 100 от спада в оборота си. От БХРА напомнят, че хотелиерският е единственият бранш, който не получи отплата през последната година, макар че работата му бе лимитирана и съвсем спряна, защото активността им не бе публично спряна със заповед на здравния министър.

През последните месеци от БХРА предложиха разнообразни разновидности, с които страната може да подкрепи бизнеса. Чрез погашение на 30 на 100 от спада на оборота на хотелиерските предприятия, с отплата от 2000 лв. на хотелска стая за покриване на непрекъснати и настоящи разноски и приемане на оборотни средства за пускане на сезона, посредством договаряне с банковите институции преференциални заеми, обезпечени от страната, посредством придобиване на дялове от страна на страната в хотелските предприятия с право на назад изкупуване и други.

Нито един от тези разновидности обаче освен не бе признат, само че не бяха и обществено разисквани опциите за избавяне на един от главните стопански браншове на страната. Необходимо е незабавно да бъде образувана и да проработи парламентарната комисия по туризъм, още повече в миг, в който към момента не е наясно кой ще оглави секторът и по кое време, акцентират още от БХРА.

От организацията приканват парламентарно показаните партии незабавно да вземат незабавни ограничения за избавяне на хотелиерския бранш, тъй като единствено след месец за това ще е съдбовно късно, а страната ще загуби милиарди вложения, армията на безработните ще се попълни с хиляди нови членове, ще изгубят препитанието си цели райони, в държавната хазна ще влязат доста по-малко доходи, а изгубените позиции на българските хотелиери и на туристическия бранш като цяло няма да могат да бъдат възвърнати десетилетия.

Дни преди старта на летния туристически сезон доста от хотелите по Северното Черноморие няма да отворят порти за Великден. Причината е отлив на резервации на по-голямата част от задграничните туристи поради PCR тестванията, които се изискват.

Почивките по Великден всеобщо се анулират и на процедура са провалени, сподели ръководителят на Асоциацията на туроператорите и туристическите сътрудници Димитър Попов пред БНР. " Настъпиха хиляди анулации, а в този момент внезапно се отпуснаха ограниченията, само че към този момент е късно да реагираме за Великденските празници ".

Положението с летния сезон е доста тежко, продължи той. " Най-големият британски туроператор, който изпращаше туристи в България, анулира всички чартърни полети до края на май. Има известни шансове чак за юли и август да се избави част от сезона. Тези неща са доста тревожни ", продължи Димитър Попов. Той изрази очакване въпреки всичко сезонът да бъде малко по-добър от миналогодишния, който по думите му е бил пагубен.

Тепърва от сектора ще чакат новите дейности на възможен кабинет, само че всички са кетегорични, че
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР