Българската хостинг компания е първият доставчик на облачни услуги у

...
Българската хостинг компания е първият доставчик на облачни услуги у
Коментари Харесай

Георги Димитров: Delta.bg е първата българска хостинг компания, която интегрира OpenStack

Българската хостинг компания е първият снабдител на облачни услуги у нас, който интегрира в инфраструктурата си OpenStack - най-разпространения заоблачен програмен продукт с отворен код.

Решението ще усили функционалностите и услугите, от които потребителите ще могат да се възползват, само че в това време ще разреши да бъдат въведени редица основни нововъведения.

OpenStack е една от най-популярните платформи за ръководство на клауд услуги в света. Тя има функционалности, които разрешават работа с разнообразни по тип приложения, стратегии, софтуери и мрежи. Съответно - разрешава еластичност, надеждност и устойчивост, само че и неограничена скалируемост от напълно дребни планове до огромни разработки, без нужда от смяна в архитектурите.

По мотива ви срещаме с ръководещия сътрудник на компанията - Георги Димитров*

Ръководената от вас Delta.bg преди малко разгласи, че е първата българска хостинг компания, която интегрира OpenStack в инфраструктурата си. Какво значи това за българския пазар на облачни услуги?

Мисля, че точно от това решение се нуждаеше българският пазар на облачни услуги. Според последни проучвания на Европейската комисия едвам 13% от българските бизнеси употребяват облачните технологии, а това значи последно място в целия Европейски съюз. Дълго време търсехме повода за ниската приложимост и взехме решение да внедрим точно технологията OpenStack, с цел да може в България да е налично едно от най-хубавите облачни решения. Надяваме се, че с това деяние ще внесем позитивната смяна и ще увеличим % на бизнесите, които се доверяват на облачните технологии. Все още те не са задоволително разпознаваеми в страната ни, тъй като притежателите у нас имат прекомерно огромно доверие на хартиените носители на информация. Една от задачите ни е да покажем, че " облакът " не е мит, а сполучлив инструмент за по-бърз напредък и икономисване на основни разноски, които изключително във времената на икономическа рецесия са екзистенциално значими за всеки.

Българският пазар получава едно от най-бързите, скалируеми, гъвкави, сигурни и налични решения в областта на облачните технологии.

Защо се спряхте на ОpenStack?

Замислете се какъв брой хора в днешно време употребяват платформата WordPress. Почти 60% от уеб уеб страниците, които са направени по света са точно на нея или в случай че би трябвало да приказваме в числа - 455 милиона уеб страницата, като информацията е от статистиките на WordPress от месец септември. Представете си, че OpenStack е революционното решение в облачните технологии, както WordPress се появи в областта на направата на уеб сайтове. Неслучайно експертите назовават OpenStack - кралят. Той съставлява програмен продукт с отворен код, който в себе си съдържа разнообразни модули, с които да се ръководят услугите. Създаден е през 2010 година взаимно с НАСА, когато облачните технологии към момента не бяха навлезли в всекидневието на потребителите, както е в този момент. Благодарение на отворения си код, нашите систематични админи в Delta.BG вършат усъвършенствания, които да усъвършенстват и защитят локалната ни инфраструктура и да максимизират полезността от облачната услуга.

OpenStack е в директна конкуренция със международните снабдители на облачни решения като Amazon Web Service, Гугъл Cloud и Microsoft Azure, като обезпечава на потребителите същите функционалности, които те могат да имат при огромните снабдители. Също дава опция самичък да управляваш услугата си, да я модифицираш съгласно потребностите си и,разбира се, не на последна място да я получиш на доста по-достъпна цена.

В OpenStack видяхме решението, от което се нуждаеше българският пазар и взехме решение да го вдградим в услугите, които предлагаме за нашите клиенти.

Какво не знаят потребителите за облачните технологии?

Моето мнение е, че потребителите в България не са осведомени с облачните технологии. Те навлязоха съществено през последните години, а изключително по време на пандемията от COVID-19, когато за броени дни бизнесите трябваше да преминат напълно в цифрова среда. Мисля, че на потребителите им звучи мъчно да си показват " облака от данни ", които съхранява цялата им информация, само че е виртуален и те нямат построена визия какво значи това. Благодарение на " облака " ежедневно в обществените мрежи като Фейсбук, Tik-Tok или Instagram се качват фотоси и се обработва информация.

Потребителите не знаят действителните изгоди, които могат да получат като сигурност на своите данни, виртуално пространство, в което могат да се развиват без да се тормозят дали уеб сайтът им ще поеме всички поръчки, бързината на зареждане на уеб страницата, която е толкоз основен фактор, както и, не на последно място, усъвършенстване на разноски, които могат да заплатят с изключение на лесната скалируемост на бизнеса.

Защо огромните български бизнеси биха избрали местен хостинг провайдър в този световен свят?

Нека оставим встрани родното възприятие, което по този начин мощно се появява в този миг. Българските бизнеси се доверяват на местен хостинг снабдител най-много поради помощта, която могат да получат от техническия екип, който им спомага. Според мен това е най-ключовото преимущество на българските снабдители - в случай че възникне проблем, незабавно можеш да се свържеш с техническо лице, който да обърне внимание и да позволи казусa. Големи снабдители на облачни услуги обръщат внимание на бизнеси, които са с доста висок оборот, което в международен мащаб, можете да се визиите за каква сума става въпрос, а останалите бизнеси би трябвало да чакат прекалено много време, нормално с дни, с цел да получат техническа помощ. Цената на такова закъснение от време на време може да значи край за бизнеса, в случай че той не може да се върне към работещ режим няколко дни.

Една от най-големите консултантски компании - Gartner предвижда, че световният пазар на облачни услуги ще доближи 600 милиарда $ в идната година - 10 пъти повече от Брутният вътрешен продукт на страната ни. Къде стоят българските снабдители в тази промишленост?

Според мен и занапред ще виждаме все по-голям напредък в бранша. Големите компании гледат напред и влагат огромна сума от бюджета си в изследвания на разнообразни решения, които да приложат. Пандемията от COVID-19 мощно форсира процесите по цифровизация и все още освен огромният, само че и дребният бизнес търсят облачни услуги за своите потребности. Българските снабдители са желан аутсорсинг сътрудник на огромните компании, тъй като у нас качеството на познание е високо, а услугата е качествена. Все повече ще се усили процентът на тези компании, които употребяват български сътрудници. Надяваме се, че тази наклонност ще се съблюдава.

Как изборът на хостинг снабдител може да повлияе на бизнеса?

Хостинг доставчикът е вашият прикрит член на екипа ви. С неговия избор, вие определяте по какъв начин ще се развива уеб сайтът ви в цифровата среда, тъй като от хостинг пространството, което сте закупили зависи дали бизнесът ви може да пораства или не.

Трудно е да определим по какъв начин тъкмо да изберете хостинг снабдител първоначално - можете да тествате услугата и в случай че не сте удовлетворени да се откажете, или да приемете на доверие описанията, които те са поставили.

Влиянието на хостинг услугата ще усетите в моментите, в които във вашия уебсайт влезе по-голямо количество трафик или би трябвало да извършите доста поръчки онлайн. Това ще влезе в деяние силата на качествения хостинг проект и вие неизбежно ще го разберете.

Имат ли потребност от облачни услуги офлайн бизнесите?

Разбира се, дано си напомним, че доста от онлайн магазините, които са в Интернет, в действителност са действителни физически обекти, които съществуват. В днешно време е нелогично един бизнес да няма своето виртуално пространство под формата на уеб уебсайт. Винаги сме съветвали офлайн бизнесите, в случай че не желаят да развиват онлайн наличие най-малко да имат уебсайт - визитка, която да ги показва на потребителите. Зад всеки един офлайн бизнес седи подобен онлайн. Най-често офлайн бизнесите, които не продават артикул или услуга, а правят действия като произвеждане, счетоводство, адвокатски услуги и така нататък употребяват ежедневно в работата си разнообразни софтуери, ERP системи, с които да наблюдават количеството на стоката или CRM платформа, в която да ръководят цялата организация на своите чиновници или данни. Не е наложително да имаш уеб уебсайт, с цел да ти би трябвало облачна услуга - офлайн бизнесите сигурно изпитват потребност, тъй като съхраняват големи размери от информация на книжен притежател, диск или флаш памет, което ги заплашва съществено от загубата на тази скъпа информация.

Какви са идващите стъпки пред Delta.BG?

Delta.BG има пред себе си явен и прецизен проект, с който да развива портфолиото си от услуги, които поетапно да имплементира в цялостни решения към клиентите си и които към момента не се оферират у нас, а има търсене. Към момента сходни клиенти употребяват услугите на огромни снабдители и не получават техническа помощ или обслужване на родния език. Искаме в България услугата " облак " да стане използваема за всеки един бизнес, тъй като виждаме потребността, както и потребната стойност, която можем да дадем на потребителите. За нас най-важното е, когато имаш потребност от помощ, да се обърнеш незабавно към доставчика и тя да ти бъде дадена и обезпечена на налична цена за твоята потребност и бизнес.

*Георги Димитров има над 10 годишен опит в създаването и оптимизацията на уеб-базирани приложения и електронни магазини, както и във внедряването на инфраструктурни решения от ново потомство в региона на облачните услуги и менажираните хостинг решения. Управляващ сътрудник е на една от водещите хостинг компании у нас -, част от Delta HighTech.

Delta.bg проектира, построява и ръководи самостоятелни cloud сървърни и инфраструктурни решения съгласно потребностите на всеки бизнес. Вече над 12 години компанията трансформира цифровата среда в България, предоставяйки надеждни услуги, като VPS Cloud сървъри, наети сървъри, колокация и профилирани хостинг платформи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР