Българската фондова борса отчете 27% средна доходност и ръст на

...
Българската фондова борса отчете 27% средна доходност и ръст на
Коментари Харесай

От тази година ще можем да търгуваме с държавни ценни книжа

Българската фондова борса регистрира 27% междинна рентабилност и растеж на дивидентите през миналата 2023-та.

Новото, което се планува за тази година - всеки българин да стане самостоятелен вложител в държавни скъпи бумаги. По такава стратегия стартира работа група на Министерството на финансите и Българската фондова борса.

Подобна опция е съществувала в страната преди десетилетия, а в няколко страни съществува и в този момент. Сред тях Румъния.

Държавните скъпи бумаги се емитират от държавното управление. Те са тип дълготраен заем, който обезпечава закрепена или плаваща рента на притежателя им, изчислена върху номиналната им стойност. В Българската фондова борса регистрират, че през предходната година са били издадени доста нови облигационни излъчвания, в резултат на повишаващите се лихвени равнища.

" Миналата година заради високоите лихви беше годината на доста нови облигационни излъчвания на борсата. Очаквам 2024 година да продължи наклонността към дългови излъчвания, вложени в облигации, в това число в държавни скъпи бумаги. Поради тази причина работим интензивно с Министерството на финансите за пускане на стратегия, ориентирана към самостоятелни вложители ", сподели Маню Моравенов, изп. шеф на Българската фондова борса.

Подобни стратегии към този момент са осъществени сполучливо и в други европейски страни, измежду които и Румъния. И там, сходно на България, присъединяване на капиталивия пазар е ниско и жителите избират депозити и вложения в недвижими парцели. Програмата за държавните скъпи бумаги обаче оказва позитивен резултат - привлечени са 5 милиарда евро. Румънското държавно управление издава 3 и 5-годишни облигации в евро и леи. Доходността варира сред 5 и 7%.

" Хората са удовлетворени, от фискална вероятност няма налози, разноските за трансаксции са доста ниски и хората започнаха да търгуват. Виждаме сред 1 и 2 млн. евро държавни скъпи бумаги да се търгуват всекидневно ", споделя Адриан Танасе, изп. шеф на Букурещката фондова борса.

Минималната инвестиция е от 100 евро, само че приблизително се влага сред 20 и 30 хиляди евро. В Румъния регистрират още, че един път станали самостоятелни вложители, жителите изследват какви благоприятни условия дават и други финансови принадлежности, което в допълнение подтиква пазара.

От тази година програмата се уголемява и със зелени облигации, които финансират екологични планове. В Българската фондова борса и сега регистрират рентабилност от облигационни излъчвания сред 7 и 10%. Въпреки това, вложенията във финансови принадлежности носи и риск от загуби.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР