В града, в който гръмва първата пушка за Априлското въстание

...
В града, в който гръмва първата пушка за Априлското въстание
Коментари Харесай

Възстановка на Априлското въстание в Копривщица, Клисура и Панагюрище

В града, в който гръмва първата пушка за Априлското въстание - Копривщица, 148-ата годишнината от експлоадирането на въстанието се отбелязва със театър, пресъздаващ събитията от 20 април 1876 година.

 

В Клисура стартира възстановка под надпис " Клисура въстана втора, само че изгоря първа ". В нея вземат участие самодейци и членове на Националното сдружение " Традиция " от цялата страна, разгласи пред БНР Христина Калчева, организатор и краткотраен шеф на Историческия музей в града.

 

" Възстановката се прави в центъра, Конакът е бил на мястото на постройката на църквата, постройката на кметсво Клисура е издигнато на мястото на едно от учебните заведения. Изпробването на Черешовото топче става на рид Шайковица ", сподели тя.

 

В Панагюрище се отбелязва 148-ата годишнина от Априлското въстание. Тържествата започнаха от Историческия музей с изнасянето на Светините на април 1876-а година.

 

Десетки поданици и посетители на Панагюрище се включиха в литийното шествие, което придвижи Светините от април 1876-а година до мястото, където е оповестено Априлското въстание.

 

На площад " 29-ти април " бе осъществен ритуалът по издигането на националното знаме.

 

Кулминацията на тържествата е довечера с националния митинг-заря, който стратегия " Хоризонт " на БНР ще съобщи директно в 20.30 минути.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР