Българската държава трябва да поиска от партньорите си в Европейския

...
Българската държава трябва да поиска от партньорите си в Европейския
Коментари Харесай

ВМРО: България да поиска от ЕС да промени подхода си в преговорите за еврочленството на РСМ

Българската страна би трябвало да изиска от сътрудниците си в Европейския съюз преразглеждане на позицията на Съюза във връзка с договарянията участието на Република Северна Македония. В това искане България би трябвало да изложи всички обстоятелства, които демонстрират, че РСМ не е подготвена да стане част от европейското семейство, заради обстоятелството, че не съблюдава правата на българите в Македония. Страната ни би трябвало да желае от Европейската комисия да отстоява в преговорния развой интереса на България като страна член, а не се поддава на идеологически шаблони.

Това са споделя в позиция на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване във връзка следващото изостряне на това сред двете страни.

Абстрахирайки се от нахалния дипломатически звук, който държи южната ни съседка към България, следва да посочим пред Европейски Съюз стотиците образци, които приказват, че РСМ освен не желае да съблюдава договореностите – вписването на българите в Конституцията си, само че и явно няма никакво желание отсега нататък да поеме път, който да я направи част от Европейски Съюз, най-малкото, тъй като тази страна не извършва критериите.

Напомняме за следните дейности на управляващите в РСМ:

Дискриминационното законодателство, ориентирано против българските сдружения.

Неразкриване и неглижиране на присъдите против причинителите на похищенията против българските културни клубове – „ Иван Михайлов “ в Битоля и „ Цар Борис III “ в Охрид.

Нападенията против македонски жители, които намерено афишират своето българско национално съзнание, като побоя над Християн Пендиков и скалъпените обвинявания на прокуратурата в Битоля против ръководителя на Българския културен клуб „ Иван Михайлов “ Любчо Георгиевски за заплашване на всички македонски жители, които се самоопределят като българи.

В учебниците в Македония към момента написа, че българите са окупатори, а кражбата и изопачение на общата ни история продължава.  

Говорът на обществените лица в РСМ е изпълнен с език на омразата и с нападки и обиди към България и българите.

… и още доста други.

Българските политици са длъжни пред дедите си, положили костите си за свободата на българите в Македония, да отстояват националния интерес. Те би трябвало да имат самочувствието като приказват от името на страна – член на Европейския съюз във връзка с страна, която занапред желае да става претендент за участие.

Особено безочливо бе казаното от македонския министър председател Димитър Ковачевски и президента на РСМ Стево Пендаровски, които съпоставиха българската реторика към Македония с говора на Москва по отношение на Украйна.

Само да напомним – риториката на Москва по отношение на Украйна е следната: първо - Украйна се ръководи от неонацистко държавно управление, второ – Русия е срещу влизането на Украйна в НАТО и Европейски Съюз, трето – елементи от Украйна са част от Руската федерация – Крим, Донбас и така нататък

А в този момент да забележим каква е позицията на България по отношение на РСМ. България поддържа Македония – участието ѝ в НАТО стана факт с помощта на нашата поддръжка. Подкрепяме Македония и за участие в Европейски Съюз, откакто извърши изискуемите от всяка страна членка условия. България няма териториални искания към Македония и не е окупирала елементи от нея. България само желае изискванията, които РСМ е приела и подписала в Договора за другарство с България от 1 август 2017 година да бъдат спазвани, както и да извърши уговорките си към Европейски Съюз  по така наречен проект „ Макрон “, съгласно който българите би трябвало да бъдат вписани в Конституцията на РСМ.

Явно подобие във връзка с България-Македония и Москва-Киев има единствено в главите на управниците в Скопие и някои платени от тях папагали в Българи.

Само да напомним също, че Москва и до ден сегашен в разногласието сред София и Скопие поддържа не България, а РСМ.

И дано напомним още - виновността за ескалацията на напрежението и следващо изостряне на тона сред България и Македония е на тези, които под външен напън, подвигнаха ветото за РСМ – тези 170 депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, които през юни 2022 година одобриха така наречен „ френско предложение “. Това е национално изменничество, тъй като е в ущърб на българския интерес в Македония.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР