Българската държава беше длъжна да предприеме действията по участие в

...
Българската държава беше длъжна да предприеме действията по участие в
Коментари Харесай

Караниколов: България беше длъжна да участва в набирането на капитал на ПИБ

Българската страна беше длъжна да предприеме дейностите по присъединяване в набирането на капитал на „ Първа капиталова банка “ с оглед поетите си задължения по пътя към банковия съюз и чакалнята на Еврозоната. Това съобщи на брифинг икономическият министър Емил Караниколов, откакто държавното управление позволи на държавната Българска банка за развиване да взе участие в аукциона за акции на частната ПИБ.

Финансовата институция потърси средства от пазара поради европейските условия за спомагателни финансови буфери. ПИБ е едната от двете български банки, за които бяха направени наставления след прегледа на активите и стрес тестванията от предходната година. Другата – „ Инвестбанк “, попълни финансовите си буфери още в края на март.

Караниколов съпостави приемането на еврото с влизането в НАТО и Европейски Съюз и акцентира, че резултатът за България би бил по-висок кредитен рейтинг и по-добре следена и по-предвидима банкова система за вложителите.
Правителството даде на ББР да купи акции на „ Първа капиталова банка “ Частната банка ще си ги откупи назад с рента, акцентира министър председателят Бойко Борисов
По време на брифинга финансовият министър Владислав Горанов дебело акцентира, че ПИБ е платежоспособна, има активи за над 10 милиарда лв., записва растеж на депозитите и има над 250 млн. лева облага. Той в дълбоки детайлности изясни по какъв начин се е стигнало до определянето на пазарната стойност на акциите (около 5 лева, в случай, че се търгуват на половина по-евтино – б.р.).



„ Независимо от положителните финансови позиции на банката, заради мощно занижената ликвидност на пазара, привличането на задоволително частни вложители е затруднено. Допълнително утежняващо събитие е рецесията с световната пандемия “, изясни финансовият министър. Емил Караниколов също беше безапелационен: „ Чакахме до последния миг, сега е един интервал, в който вложителите не са толкоз дейни “.

Така в последна сметка на 10 юни ББР е закупила акции, равняващите се на малко под 19% от собствеността на ПИБ. „ ББР ще има опция да взе участие пълноценно в ръководството на ПИБ като поръчител за увеличение на качеството на ръководство на банката “, уточни Горанов. По думите му ще има и в допълнение увеличение на капитала на банката за развиване, с цел да се подсигурява, че няма да бъдат наранени останалите ѝ функционалности по време на рецесията.
Караниколов: Държавата взе участие в увеличението на капитала на една банка Министърът на стопанската система съобщи, че по този начин е отпаднала последната спънка пред страната ни по пътя ѝ към „ чакалнята “ на еврозоната
„ В момента, в който нашите прогнози се осъществен или се появи огромен систематичен външен вложители, а такива ползи са проявявани нееднократно, ББР може да излезе от тази инвестиция с един нелош позитивен резултат “, означи финансовият министър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР